Конкурси

Цончо Родев - носител на почетния знак "За граждански принос"

Юбилейно честване 80-годишнината на писателя в Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

Сливенци почетоха писателския труд на Цончо Родев, създал с трилогията си за възрожденското минало „Тътени”, „Бурята” и „И стана ден” „литературен паметник на града под Сините скали”.
 
На юбилейния празник в зала „Май” по случай 80 години от рождението му, организиран от община Сливен и КДК, прозвучаха откъси от негови творби в изпълнение на актрисата Л. Гяурова, а за житейския му път и художествени търсения говори С. Келеведжева.

В обръщението си към присъстващите авторът сподели: „Нивга не съм преставал да се усещам частица от тебе, майко България!”, изразявайки надеждата за „оставената диря в душите, в голямата душа на Сливен”.

Председателят на Общинския съвет доц. Иван Андреев връчи на юбиляра присъдената му за празника на града – Димитровден, висока награда Почетен знак „За граждански принос”. Тя включва скулптурна композиция на С. Шекеров, грамота и парична сума, която Родев дари на читалищата в селата Блатец и Градец, където е обявен за почетен гражданин.


◊ ПОВЕЧЕ

Отличието се дава за „изключителния му принос в отразяване историческото минало на Сливенския край, в българската литература и във връзка с 80-годишнината”.

Писателят е почетен гражданин на Сливен, носител на наградите „Добри Чинтулов” и „Д-р Иван Селимински”, бил е номиниран и за „Мъж на годината” от Американския биографичен институт в САЩ.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.12.2006 г. 00:22
Посетено:
451
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/3207-tsoncho-rodev-nositel-na-pochetniya-znak-za-grazhdanski-prinos