Конкурси

Социалната изолация насърчи младите поети

Рекорден брой участници в 37. Национален конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев”

Социалната изолация насърчи младите поети

Миналогодишната победителка в конкурса Габриела Манова

 

Рекордно много млади хора – 142-ама, искат да спечелят статуетката „Златно яйце” - голямата награда от провеждащия се за 37-и път в Стара Загора Национален конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“. Социалната дистанция и наложената изолация през пролетта на пандемичната 2020 година са увеличили сериозно броя на пишещите рими младежи с 50 в сравнение с 2019 г. (93).

Традиционно превес и сред тазгодишните кандидати за наградата на името на Веселин Ханчев имат момичетата – 105 срещу 37 момчета. Свои представители имат всички области в България, като най-много, 36, са от София, а от града-домакин са 9. Много силно участие има и от Шумен - 8, Пловдив – 6, както и от Велико Търново и Бургас – по 5.

Сред изпратилите творби има и 13-годишен ученик от Търговище, но по регламент той ще изчака още една година, за да участва в класирането. Статутът на конкурса е категоричен: поетите трябва да са между 14 и 25 години и да нямат издадена книга. Кои ще са лауреатите през 2020 г. в момента преценява жури в състав: Ина Иванова, ВБВ (Васил Видински) и Иво Рафаилов.

Организатори на един от най-старите и дълголетни поетични конкурси в България са Библиотека „Родина“, Община Стара Загора и къща музей „Гео Милев“. Началото му е през далечната 1984 г., а сред носителите на приза са поети като Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001) и др. Повечето от тях остават в конкурса и като членове на журито, сред които четем още имената на Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Петър Чухов, Марин Бодаков и др.

Статуетката „Златното яйце“, изработена от Костадин Ненов, се връчва от 1995 г. Предишен своеобразен рекорд на участници, 150, е бил отбелязан преди 5 години - на 32-ото издание, когато голямата награда взе студентът Богомил Господинов със стиха „Птиците на Лола”.  

Тази година поетичната библиотека на конкурса се увеличава с първата поетична книга със заглавие „Навици” (изд. „Жанет 45”) на миналогодишната победителка Габриела Манова.

https://www.hanchev.rodina-bg.org/

 

Автор:
Библиотека „Родина” - Стара Загора
Публикация:
13.10.2020 г. 16:03
Етикети:
поезияучастнициСтара Загора
Национален конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев”
Посетено:
1252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/31825-sotsialnata-izolatsiya-nasarchi-mladite-poeti