Конкурси

"Свободата" е темата на Конкурса за нова пиеса 2021 на Нов български университет

Краен срок за изпращане на творбите – 15 януари 2021 г.

"Свободата" е темата на Конкурса за нова пиеса 2021 на Нов български университет

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Свободата е темата на петото издание на Конкурса за нова пиеса 2021 на Нов български университет. С нея организаторите му се надяват да провокират драматурзите, пишещи на български език, към отключването на интересни сюжети, истории, фигури, към създаването на текстове за театър с нова и по-свободна форма.

Свободата е сред основните понятия, осмисляни и преосмисляни от философията, изкуствата, правото, теологията, психологията. Но е и очевидност, дума, която всеки смята, че разбира.

Свободата е темата, с която може да се погледне към революциите на модерността, близкото минало на комунизма или протестите в съвременните демокрации. Но и изобщо към разбирането днес за демокрацията и за бъдещето ни в глобалния свят.

Срокът за кандидатстване е 15 януари 2021 г., като авторите могат да изпращат пиесите си на електронната поща на конкурса или в книжен вид по пощата.

Право на участие имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които могат да се включат в конкурса само с едно свое произведение.

Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. Виолета Дечева, дн (председател), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, дн, проф. д-р Светла Христова и доц. Снежина Петрова.

Номинираните автори ще могат да вземат участие в Лабораторията за писане на пиеси, която ще се проведе през февруари 2021 г. и ще бъде водена от утвърдено име в областта на литературата и  сценичните изкуства. Авторът на отличената пиеса ще получи диплом от Ректора на НБУ, парична награда в размер на 3000 лева, както и възможност за театрална реализация на драматургичния си текст.

Конкурсът се провежда с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и е част от Календара на културните събития на Столична община.

• Повече информация за петото издание на Конкурс за нова пиеса 2021, може да откриете тук: https://dramacontest.nbu.bg/

 

Автор:
НБУ
Публикация:
12.09.2020 г. 14:21
Посетено:
2169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/31665-svobodata-e-temata-na-konkursa-za-nova-piesa-2021-na-nov-balgarski-universitet