Конкурси

XVIII Конкурс за сценарий на късометражен филм на тема "Свидетел"

Краен срок за участие: 5 октомври 2020 г.

XVIII Конкурс за сценарий на късометражен филм на тема "Свидетел"

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в Националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българско кино общество. Целта на конкурса е да открива нови филмови таланти и да ги подкрепя в тяхното професионално развитие, да подпомага млади сценаристи и режисьори на късометражни филми в реализацията на техните творби.

Основната тема на 18-ото издание на конкурса за 2020 г. е „Свидетел” и може да се интерпретира по всякакъв начин от участниците.

Приемат се текстове с дължина до 20 000 печатни знака, за всички видове филми: игрални, анимационни, документални, експериментални, във всички жанрове.

Крайният срок за участие е 5 октомври 2020 г., а пълният регламент на конкурса и формуляр за участие могат да се открият тук: https://filmsociety.bg/konkurs-za-scenarii-2020.

Професионално жури от български драматурзи, режисьори и продуценти ще оцени постъпилите текстове и ще връчи няколко отличия на официална церемония във Френския Институт на 25 октомври: Награда за най-добър сценарий – парична премия в размер на 1000 лева, Награда за най-добър филмов проект – нефинансово отличие, както и други поощрителни награди.

Награждаването ще бъде последвано от майсторски клас по филмова драматургия.

 

През 2020 г. конкурсът се провежда в партньорство с Френски институт България и с подкрепата на Столична програма „Култура“. Той води началото си от 2002 г., когато стартира като основна дейност на европейската кино асоциация NISI MASA. В България се провежда ежегодно от 2003 г. и традиционно е съпътстван от майсторски клас по сценарно писане. До момента в конкурса са участвали над 850 български автори, някои от които днес са сред най-значимите филмови творци.

 

Автор:
Българско кино общество
Публикация:
09.08.2020 г. 12:42
Етикети:
късометражен филмсценарийконкурсБългарско кино общество
тема Свидетел
филмова драматургия
филмов проект
Френски институт България
Посетено:
3235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/31524-xviii-konkurs-za-stsenariy-na-kasometrazhen-film-na-tema-svidetel