Конкурси

Конкурс за дизайн на табели провокира гражданите с темата за общата отговорност

Отворена покана за промяна на занемарените пространства в градове и села

Конкурс за дизайн на табели провокира гражданите с темата за общата отговорност

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Всички искаме да живеем в по-чист и подреден град. Някои от нас обаче имат нужда от напомняне и побутване, за да спазват основните правила. За да провокира гражданите по темата за общата ни отговорност към градските пространства, сдружение „БГ Бъди активен“ обяви конкурс за дизайн на оригинални, въздействащи и забавни табели/знаци, които ще бъдат поставени в различни проблемни градски зони. 

Конкурсът е отворен към графични дизайнери, визуални артисти, студенти в специалност „Графичен дизайн“ и сходни на нея, професионалисти от сферата на визуалното изкуство, хора с отношение към дизайна и изкуството.

Конкурсът е част от дългосрочната програма на “БГ Бъди активен“ - “Място България”, целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking.

Вярваме в силата на добрия дизайн и хумора, за това как те променят поведението на хората по ненасилствен и мотивиращ начин. Стандартните знаци и табели, в които основната дума е “ЗАБРАНЕНО” не винаги постигат желания ефект. Затова призоваваме всички дизайнери, фотографи и творчески хора да се включат със своите креативни идеи“, казва Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен“.

Темите, които ще обхване конкурса са три: „Чиста градинка/парк“, „Кучето е отговорност“ и „Фасове“. Всеки автор е нужно да представи поне 1 предложение за всяка от трите теми, и до максимум до три предложения за тема. 

Всички проекти следва да бъдат изпращани на електронен адрес content@bgbeactive.org до 31 май 2020 г.  Всички творби ще бъдат прегледани от жури, а победителите ще бъдат обявени на 15 юни. Първите 3 предложения, отличени от журито ще бъдат наградени.

• Повече информация и пълните правила на конкурса, вижте тук: https://thespot.bgbeactive.org/open-call-tabeli-za-prevenc

 

◊ ОЩЕ

Освен конкурса за дизайн на табели, през този месец сдружение “БГ Бъди активен” отправи още едно предизвикателство за позитивна промяна на средата около нас, насочено към граждани от цялата страна. Сдружението ще подкрепи реализацията на предложенията с парична помощ от 1000 лв (като част от оборудването за поддръжка или красиви нови места за сядане), опит и ресурси за осъществяването на идеята. Кандидатите трябва да покажат със снимка занемарено място в своя град или село, и да участват в превръщането му в зона, приятна за живот и активна почивка.

Повече информация в страницата на _Място България:  https://www.facebook.com/miastobulgaria/

Още идеи как да живеем в по-чиста среда може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

 * * *

Историята на “_Място България”

 “_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене).  От 2017 г. до сега благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019. 

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.  
“ _Място България“ се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. 

thespot.bgbeactive.org

Facebook - Място България

 

Автор:
Румяна Киризиева
Публикация:
15.05.2020 г. 15:58
Посетено:
2531
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/31211-konkurs-za-dizayn-na-tabeli-provokira-grazhdanite-s-temata-za-obshtata-otgovornost