Конкурси

Конкурс "Изгревът на следващото"

Краен срок за участие: 30 юни 2020 г.

Конкурс "Изгревът на следващото"

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Фондация „Човешката библиотека", Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия" и Фентъзи ЛАРП Център канят всички автори да участват в третия
 
Конкурс „Изгревът на следващото"
 
В момента се провежда не един конкурс за български художествени текстове, но този е единственият, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, пред лицето на световната паника и песимистичните прогнози, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.
 
Какво е решението на задачата, наречена „Кризисно съвремие"?
 
Какво е решението, което води до по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството, към бъдеще, в което ЧоВечният Разум е надрасъл безчовечното невежество?
 
Какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на Човека, а не богатствата на единици?
 
Какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи?
 
Конкурсът „Изгревът на следващото" ще бъде мястото, където ще се публикуват истории, посветени на това търсене. Произведения, които с художествен талант и моделираща сила ще защитават нови светове от този вид по един от следните два начина:
 
По спиралата към следващото: Съдби на индивиди и общества, търсещи изхода от съвременното кризисно състояние на света ни; образи на учени, мислители и обикновени хора, напипващи в мрака на неизвестното пътищата към тази цел; приключения на личности, въвлечени в такъв спирален процес и постепенно осъзнаващи смисъла му.
 
Визии на следващото: Изграждане на образи, възникнали в нашето съвремие, но носещи белезите на новото, притежаващи вътрешната свобода, въпреки че са затворени в клетката на настоящата социална несвобода; образи на групи и общества, постигнали белези на следващото, без ескейпизъм, фанатизъм и аскетизъм. Хуманитарни технологии, водещи до освобождаване от опредметяването, разкриващи етическите и интелектуалните ресурси на ЧоВечното. Непротиворечиви и реалистично обрисувани общества на бъдещето, в които всяка личност е пълноценно разгърната и осъществена, без да зависи или да бъде притежавана от друга.
 
Приемливи са всички жанрове – достатъчно е разказите да засягат поне една от горните две теми в обем 3000–9000 думи.
 
Крайният срок за участие е 30 юни 2020 г.
 
Трите най-високо класирани разказа ще получат награди по 200 лв. и заедно с други подбрани заглавия от конкурса ще бъдат публикувани в следващите издания на алманаха „ФантАstika".
 
Пълните условия са описани в сайта на Човешката библиотека: 
 
Там ще откриете и най-актуална информация в случай на промени.
 
 
Автор: От екипа на Човешката библиотека
05.05.2020 г. 11:27
Посетено: 3004
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/31182-konkurs-izgrevat-na-sledvashtoto