Конкурси

Награда за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" за втора поредна година предизвиква млади кинотворци

Трима млади режисьори ще снимат 5-минутен филм за 5 дни. Победителят ще спечели статуетка и 10 000 лв.

Награда за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" за втора поредна година предизвиква млади кинотворци

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

През 2019 година, по случай десетия си юбилей, Фондация „Стоян Камбарев“ предизвика младите кинотворци с нещо ново, смело и различно - Награда за кино 355. Бяха избрани трима режисьори на възраст между 18 и 30 години, всеки от които трябваше да заснеме и предаде 5-минутен игрален филм за 5 календарни дни. Финалисти през миналата година бяха младите и много талантливи кинорежисьори Стефани Райчева, Надя Тодорова и Йордан Михайловски, който грабна първата статуетка и 10 000 лв.

Фондация „Стоян Камбарев“ взе решение Награда за кино 355 да стане традиционна и така за втора поредна година Фондацията на актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева и нейния екип ще търси млади творци с висока мотивация, силно желание и страст за кино!

Професионално международно жури от Холивуд, Англия и България ще оценява кандидатурите и във второто издание на Наградата и ще селектира трима финалисти, които Фондацията ще подкрепи, като им осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на всички декори, осветление, реквизит и гардероб. Късометражните филми могат да бъдат заснети и на друга, желана от младите кинотворци локация.

Традиционно, крайният избор на победителя ще е в ръцете само на публиката, която ще гледа филмите на живо и ще гласува по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ – 11-тата Награда за Полет в Изкуството и втората Награда за кино 355.

Престижното и дългоочаквано събитие ще се проведе на 13 април 2020 г. в Сити Марк Арт Център.

Вторият носител на Награда за кино 355 ще получи специалната статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

• Тази година, в заглавието на филма трябва да присъства числото “10”, което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема и жанр. Допускат се изцяло авторски сценарии. Освен 5-минутния филм, тримата финалисти ще трябва да заснемат и 1-минутно персонално представяне в свободен стил, което ще се излъчи преди лентата.

“Благодарение на забележителното ни международно жури, ще бъдем готови за активна работа и селекция от всички точки на света. Но най-важното е, че всеки един от нас, освен член на журито е и партньор на Фондация “Стоян Камбарев”, чрез компанията, която представлява. Смисълът е успелите и известни творци от киноиндустрията да подкрепят младите таланти активно в реализацията на техните мечти, а не просто да раздаваме чекове и статуетки“ - сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, в качеството си на Председател на УС на Фондация “Стоян Камбарев”.

• Кандидатури за Награда за кино 555 се приемат от 10.01.2020 до 20.02.2020 г. на сайта на Фондацията www.kambarev.org.

Повече за наградата и конкурса вижте тук:  http://kambarev.com/bg/355

Вижте финалистите от миналата година: https://www.youtube.com/watch?v=bSdzU6BV59Y

 

Автор:
Теменуга Кръстева
Публикация:
23.01.2020 г. 15:19
Посетено:
1116
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/30793-nagrada-za-kino-355-na-fondatsiya-stoyan-kambarev-za-vtora-poredna-godina-predizvikva-mladi-kinotvortsi