Конкурси

XII Международен конкурс „Франц Шуберт“ в Русе

Конкурсът е първа проява от програмата за честванията на 60 години НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ - Русе

XII Международен конкурс „Франц Шуберт“ в Русе

 

◊ СЪБИТИЕТО

НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ - Русе

организира

XII Международен конкурс „Франц Шуберт“

22 ноември – 26 ноември 2019

Откриване на 22 ноември от 18.00 часа в зала „Русе“ с концерт на лауреати от минали издания на конкурса.

Мария Дуканова, директор на Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, сподели, че Голямата награда на конкурса „Франц Шуберт“ е концерт на отличените на първите места в отделните категории във Виена, който се организира по традиция с „Дом Витгенщайн“. Пианисти се състезават в три възрастови групи – до 13, до 19 и до 35 години, а всички останали категории в две – до 19 и до 35 години. На конкурса партнира Оркестърът на Държавна опера Русе с диригент Сунай Муратов.

За първи път има награда от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи педагогически и творчески постижения – педагог или корепетитор, а Пламен Монев-младши за втори път предоставя свои картини за награди на участниците, продължавайки традицията на своя баща.

Участниците в XII Международен конкурс „Франц Шуберт“ са 55 музиканти от 6 държави – Украйна, Русия, Япония, Италия, Румъния и България. Изпълнителите ще се състезават в категориите: пиано, класическо пеене, клавирни дуа и камерна музика.

Журито е в състав: председател Людмил Ангелов – пианист със световна кариера и преподавател в НБУ, Виничиу Морояну – професор по пиано и камерна музика в Националния университет по музика в Букурещ, Антон Матев – доцент по методика на обучението по пиано в Университет за музика „Антон Брукнер“ (Линц), проф. Георги Спасов от НМА, доц. Николай Моцов – класическо пеене в НМА, Георги Делиганев – музикален педагог, Иван Кюркчиев – директор на Държавна опера Русе и Ива Чавдарова – музиковед.

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
22.11.2019 г. 11:24
Етикети:
музикаРусе
Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе
Международен конкурс „Франц Шуберт“
Посетено:
2299
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/30517-xii-mezhdunaroden-konkurs-frants-shubert-v-ruse