Конкурси

Властта и парите във фокуса на "Благолаж 2019"

Пет минути от историята на националната среща

Властта и парите във фокуса на "Благолаж 2019"

 

◊ ВЧЕРА

За първи път в Дома на хумора и сатирата в Габрово, на 28 май 1977, се събират „представители на живия народен хумор”, както съобщават тогавашните медии. Срещат се „остродумци” от Трънско, Видинско, Родопите и Ямбол. Събитието е заснето от Българската национална телевизия.

През 1982 г. отново се събират разказвачи на комичен фолклор от Габровски, Смолянски, Велико-Търновски, Пернишки, Софийски окръг, а водещи са писателката Катя Воденичарова от редакция „Хумор, сатира и забава” на Българското национално радио и журналистката Румяна Цинцарска.

Срещи на разказвачи на хумор се провеждат и в габровските села Гостилица (по случай 10-ия рожден ден на Дома), в Лесичарка, Костенковци.

През 1983 – в севлиевското село Кръвеник, през 1984 срещата е в Дома и е под мотото „От дума на дума – към закачка и глума”. В края на годината самите музейни работници си правят свое наддумване – защото в Дома работят невероятни разказвачи не само на вицове.

На 1 април 1985 пак в Дома е организиран вицмаратон с габровско участие и с участието на Клубовете на хумориста от страната.

Първият същински „Благолаж” е на 20.05.1985 г.

Няколко пъти се провежда на поляните в ЕМО „Етър”, на сцената на Експерименталния сатирично-вариететен театър, веднъж в Залата на жирафите (1995) и от 1999 – в изложбата „Грехът”, в залата сред грешниците, които търпят мъки заради отредените им наказания.

На „Благолаж” сме слушали сладкодумци от Благоевградско, Бургаско, Варненско, Великотърновско, Видинско, Врачанско, Добричко, Кюстендилско, Ловешко, Монтанско, Пазарджишко, Пернишко, Плевенско, Пловдивско, Разградско, Русенско, Смолянско, Софийско, Старозагорско, Търговищко, Хасковско, Ямболско, и, разбира се – от Габрово и областта. От градове и села.

 

◊ ДНЕС

Два пъти дори сме имали удоволствието да чуем професионални разказвачи от чужбина. Защото нашата национална среща стана известна на широк кръг европейски – професионални! – разказвачи през 2002 г. Тогава Домът участва в международен проект на остров Закинтос, Гърция, и там, сред участници от други девет европейски страни, представителите от Дома разказаха и донякъде „демонстрираха” какво е това националната среща наддумване „Благолаж”. Всички бяха единодушни: наддумването ни няма аналог в Европа. Тогава се говореше за създаване на европейска организация на разказвачите.

Вече има такава общност и през 2008 година пратеник на Дома участва в Осло, Норвегия, в учредителната конференция на ФЕСТ – Федерацията на европейските разказвачи.

Още на следващата година, когато в Габрово се провежда 13. Национална среща наддумване, Хайди Далсвен, доцент по театрално изкуство в колежа към Университета в Осло (също участник в проекта в Гърция) се отзова на поканата и гостува по време на „Благолаж”. Разбира се, разказа своя любима история на английски език.

*

Годината е 2015, а надпреварата между сладкодумците – шестнадесета поред. В Дома пристига запитване от Института по фолклор на БАН: може ли една разказвачка от САЩ да участва в „Благолаж”? Може, е отговорът на Дома на хумора, но срещата популяризира националния комичен фолклор. Няма проблем, – отговарят фолклористите, – разказвачката знае български, ще разказва на български език. Освен това, тя е дошла в България, защото се интересува от българския фолклор, събира български приказки и има намерение да надникне във вашите архиви.

Оказва се, че Присила Хау е много енергична и емоционална госпожа, с тънко чувство за хумор. Наистина – професионална разказвачка, научила за „Благолаж” и при предишно свое идване в година, когато няма наддумване, била много разочарована, че няма да го види и чуе. Още с първата приказка, която разказа, стана ясно, че това е много сериозен „състезател”.

Накрая Присила си тръгна с награда, впечатлена и удовлетворена от всичко, което чу и видя. После четяхме във Фейсбук впечатленията й от срещите в Габрово и от „Благолаж” като едно зареждащо и вдъхновяващо място.

 

◊ "БЛАГОЛАЖ" И ДЕЦАТА

Няма „Благолаж”, на който да не са се изявявали „млади” разказвачи, та дори и деца. До Наддумването през 2013 сред тях винаги има дете или ученик. А 13. Национална среща вече категорично казва, че „Благолаж” е привлекателен конкурс дори за деца от детските градини. Тези малчугани, които обикновено заспиват вечер с приказка, разказана или прочетена от баба или мама, а в детската градина обедният сън идва след приказка, се оказват тъкмо на мястото си!

На 16. Национална среща (2015) слушахме и се смяхме с историите, приказките и вицовете на 18 деца и ученици от Габрово, с. Дамяново, Севлиевско, с. Разделна, Варненско. Радвахме се на таланта на сестричките Мирела и Ивона Косеви, Ивелина се наддумва заедно с дъщеря си Рания, а г-жа Василка Петрова – заедно със свои ученици от ОУ „Ран Босилек”. Радостин Пенков пък разказва под строгия поглед на баба си Мария Маркова, носител на „Благолаж” от 2007 и номинирана за „Живо човешко съкровище”. Защото фолклорът е това – знанието да се предава от поколение на поколение.

17. Национална среща на 21 май 2017 убеди всички: посоката е правилна, бъдещите разказвачи сега ходят в детската градина, но няма да забравят приключението „Благолаж” и ще продължават да общуват с колоритния български комичен фолклор.

На 18-ата среща на 18 май 2019 ще чуем истории, приказки, вицове и анекдоти по темите „Власт” и „Пари”. Ще ги разкажат тридесетина участници от Априлци, Дългопол, Омуртаг, Перник, Попово, Русе, Смолян, София и разбира се – от Габрово. По интернет от Хамбург пожелаха да участват няколко сладкодумци от Клуба на българските жени и българските семейства, който още от учредяването си поддържа творческо сътрудничество с Дома на хумора и по примера на Габровското биенале организира свое (но упорито го прави всяка година около 1 април!).

Тазгодишното наддумване хвърли ръкавица на запаленото влогърско поколение: да изработи специално за конкурса свои клипове, и първите хумористи се обадиха от Русе (Боян Тодоров) и от...САЩ (Илиян Христов) – априловец, който в момента учи там.

Каним приятелите на народния хумор на 18 май в 11 часа в Дома на хумора и сатирата. Смехът е гарантиран. Защото за власт и пари може да се говори и с усмивка!

 

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
14.05.2019 г. 15:44
Посетено:
1486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/29629-vlastta-i-parite-vav-fokusa-na-blagolazh-2019