Конкурси

Литературен конкурс на християнска тема

Конкурс в три категории: стихотворение, разказ и роман

◊ СЪБИТИЕТО

Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово “Емпирей”

обявява литературен конкурс за написване на съвременна християнска творба в три категории: стихотворение, разказ и роман.

Под “християнска творба” трябва да се разбира произведение, засягащо същностни за ортодоксалното християнско светоусещане теми, образи и събития, поставени в контекста на евангелския духовно-нравствен идеал за личността и интерпретирани с художествена убедителност, като в тази смислова перспектива не се изключва възможността да се изобрази и заличаването на духовните ориентири в заобикалящата ни действителност и последиците от този процес за отделния човек и цялото общество.

 

◊ РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА

Конкурсът е анонимен и предназначен за участници над осемнадесет години. Всички изпратени творби трябва да не са публикувани в книга или в литературни издания. Всеки участник може да изпрати до три стихотворения (не поеми!) и/или един разказ с максимален обем 6 стандартни страници, т.е. 10 800 знака (with spaces, Times New Roman, 12 пункта) на следните адреси (за изискванията към романите вж. по-долу): 

1/ По електронна поща: konkurs@empirey.org 
2/ За тези, които предпочитат традиционната поща: 1336 София, пощенски клон 36, пощенска кутия № 25.

Изискване за изпращане на творбите по електронна поща: да ползват непрозрачен имейл адрес по отношение самоличността на участника.

Изисквания за изпращане на творбите по традиционна поща:
1/ Писмата да са анонимни, на мястото на изпращача да пише ,,За конкурса“;
2/ Освен текстовете на самите творби пликът да съдържа друг малък, ненадписан плик, в който да се сложи лист с адреса и телефонния номер на участника.

След получаване на писмата на участниците, организаторите на конкурса ще изпратят уведомително писмо с условния номер, под който ще бъдат разглеждани творбите им.

На тези, които са предпочели втория вариант за изпращане на творбите, няма да може да се изпрати такова уведомление. Единствен възможен начин да получат такова е да изпишат на лицевата част на малкия плик непрозрачен имейл адрес. 

Участниците с роман, освен цялостния ръкопис трябва да изпратят три откъса от по около три страници всеки (по собствена преценка) и писмена аргументация, защо смятат, че романът им би трябвало да бъде награден. 

Краен срок за получаване на стихотворенията и разказите – 01.10.2018 г., а на романите – 01.02.2019 г. (за пратените по пощата ще важи датата на пощенското клеймо).

Журито ще обяви резултатите от конкурса както следва:
- за стихотворения и разказ – в навечерието на Рождество Христово 2018 г. 
- за роман – в навечерието на Великден 2019 г.

Награди: 
- За стихотворение: първа награда – 500 лв. и плакет; втора награда: 400 лв. и грамота; трета – 300 лв. и грамота. 
- За разказ – първа награда – 500 лв. и плакет; втора награда: 400 лв. и грамота; трета награда – 300 лв. и грамота.
- За роман – първа награда – 1000 лв., плакет, финансиране на отпечатването и разпространение на книгата; втора награда: 500 лв и грамота; трета награда – 300 лв. и грамота.

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.09.2018 г. 23:30
Посетено:
2766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/28255-literaturen-konkurs-na-hristiyanska-tema