Конкурси

Нов български университет обявява Конкурс за нова пиеса на тема „Тайните“

Авторът на най-добрата пиеса ще получи диплом, парична награда в размер на 3000 лева и право на реализация на пиесата

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

За трета поредна година Нов български университет обявява Конкурс за нова пиеса’ 2019. Конкурсът се провежда с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ. Авторите ще имат възможност да разкрият възгледите и потенциала си в драматургична форма като работят по темата Тайните.

Право на участие във форума имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които могат да се включат в Конкурса с едно свое произведение. Основните изисквания са драматургичните творби да са написани на български език и да не са били публикувани под никаква форма преди предаването им за участие в Конкурс за нова пиеса на НБУ.

Авторът на най-добрата пиеса ще получи диплом, парична награда в размер на 3000 лева и право на реализация на пиесата. Срокът за изпращане на пиесите е 15 януари 2019 г.

И тази година номинираните творци получават възможност за участие в Лаборатория за писане на пиеси, която ще се реализира през м. февруари 2019 г. По време на  тази втора фаза от Конкурс за нова пиеса на НБУ те ще работят заедно с изтъкната фигура от сферата на театъра. След приключване на Лабораторията пиесите в окончателния си вариант ще бъде публикувани в специален сборник на Конкурса „Пиеси за тайните“.

 

Защо темата е Тайните?

Тайните са многозначен феномен. Породени от недоверие, те ни свързват повече от най-голямото доверие. Същевременно нищо не може да ни разедини толкова, колкото спорът за желанието, а и правото да имаме тайни. Използваме ги за упражняване на репресия, но и за игра. Няма диктатура без тайни, но няма и човешка игра без тайни. Бяло петно или маска, тайната може да превърне всеки човек в актьор – в някой, който съзнателно или несъзнателно играе друг. Не можем да си представим Едип без неговата тайна. Не можем да си представим театъра без играта на скриване и откриване, маскиране и разбулване, търсене и узнаване.

Тайните са свързани и с личните ни и с обществените сюжети. Тайните често са онова, около което най-често се пише историята на отделния човек или обществената група. Затова и тема като тайните е предизвикателство колкото към способностите на драматурзите да съставят интригуващи сюжети, толкова и към способността им да мислят за личната и обществената истина. За нещата, които могат да се казват, и за тези, които не могат.  Защото където е налице разговор за тайните и тяхното тълкуване, там винаги се отваря и голямата тема за истината.

С избора на темата Тайните журито на Конкурса за нова българска пиеса следва идеята на НБУ да провокира интереса на драматурзите към съществени за човешкото битие теми и е естествено продължение на двете предишни теми на конкурса – справедливостта и Родината.

 

И тази година творбите ще бъдат оценявани от жури в състав:

проф. Виолета Дечева, д.н. (председател), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д.н., проф. д-р Светла Христова и доц. Снежина Петрова.

Желаещите да участват в Конкурс за нова пиеса’ 2019 могат да изпращат пиесите си, придружени от синопсис на български и английски, на dramacontest@nbu.bg или разпечатани на адрес:

гр. София, бул. „Монтевидео“ № 21, корпус I, департамент „Театър“, за Конкурс за нова пиеса’2019.

 

Повече информация ще намерите на официалния сайт на Конкурса:
dramacontest.nbu.bg/bg

Автор:
НБУ
Публикация:
13.06.2018 г. 16:42
Посетено:
1604
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/27941-nov-balgarski-universitet-obyavyava-konkurs-za-nova-piesa-na-tema-taynite