Конкурси

Ученици ни разказват каква е „Истината за…“ в конкурс, посветен на дигитално-медийната грамотност

Събитието е част от Дни на медийната грамотност в България

◊ СЪБИТИЕТО

На 12-и февруари започна национален ученически конкурс за създаване на медийно съдържание – видео, аудио или текстово, организиран от Фондация „Гласът на децата“. В него участват деца между 8 и 12 клас.

Най-добрите материали ще бъдат публикувани в младежката медийна платформа TeenStation.net, а училището, чиито ученици са класирани на първо място, ще бъде подпомогнато да изгради свой медиен център.

Предизвикателството към младежите е да създадат репортаж, посветен на започналите на 6 февруари Дни на медийната грамотност в своето училище. Могат да напишат статия с обем до 500 думи или да направят радиопредаване с продължителност до 5 минути. В случай, че им харесва да са пред или зад камерата, може да направят видеорепортаж с продължителност до 3 минути.

Най-важното е тяхната история да ни разкаже „Истината за…“ – живота в училище, за начина, по който се забавляват или истината за техните най-големи предизвикателства, въпроси или трудности. Истината за приятелството и социалните мрежи.
Материалите могат да бъдат качени до 17 март в специално разработения модул на сайта www.teenstation.net.


За контакти за конкурса „Истината за...“:

Евелина Павлова, Фондация „Гласът на децата”. TeenStation.net; тел.: 0888 208 253; еmail: evelinapavlova@abv.bg


◊ ЗА ДНИТЕ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ

Конкурсът е част от дейностите, предвидени в Дните на медийната грамотност, които стартираха на 6 февруари заедно с Денят на безопасния интернет. Инициативата е на Коалиция за медийна грамотност в училищата, която обединява 14 организации. Тяхната цел е да бъде гарантирана безопасността на децата в дигиталната ера чрез развиване от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата.

"Червената къща" участва в инициативата като координатор на Коалицията за медийна грамотност.

Дните на медийната грамотност включват различни кампании и инициативи, които ще продължат от 6 февруари до 17 март.

. В Деня за безопасен интернет беше обявено началото на национална кампания в училищата, които ще разполагат с кратки презентации и планове за интерактивни занятия с учениците от всички възрастови групи по темите за критичното мислене, търсенето, оценката и създаването на съдържание, безопасното ползване на интернет.

. Фондация „Дигитални деца” стартира 6-месечна програма „Училище с отворен код”, в рамките на която ще бъда организирани обучения за учители и ученици в десетки училища в страната.

. В рамките на Дните на медийна грамотност Държавната агенция за закрила на детето и Детският съвет към ДАЗД ще организират с подкрепата на БНТ, ГДБОП и ИТ компанията "Булбера" срещи-дискусии с родители и деца в 15 области на страната по въпросите на онлайн безопасността.

. Заключителното събитие на Дните на медийната грамотност ще бъде национален родителски форум на 17 март с участието на над 250 родители, организиран съвместно от Теленор България, онлайн медията „Майко мила“ и Центъра за безопасен интернет. Експерти ще представят важни теми, касаещи сигурността на децата в интернет, и ще се проведе публична дискусия, в рамките на която ще бъдат дадени отговори на тревожещите родителите въпроси за безопасността на децата им в дигиталното пространство.

За контакти за Дните на медийна грамотност:
Кристина Христова, Център за култура и дебат „Червената къща”; тел.: 0899817659; email: khristova@redhouse-sofia.org,
Емил Джасим, Асоциация „Родители”; тел.: 0882 531 961; email: emil.jassim@roditeli.org
Коалиция за медийна грамотност: http://gramoten.li


-----
Коалицията за развитие на медийната грамотност на българските деца обединява организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество: Център за култура и дебат „Червената къща“, Институт за прогресивно образование, Център за приобщаващо образование, Асоциация на европейските журналисти в България, Заедно в час, Национална мрежа за децата, Национален център за безопасен интернет в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация Родители, Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата“. Обедини ни нашата загриженост за липсата на подготовка у децата да се ориентират в съвременната дигитално-медийна и социална среда и да се справят с рисковете, които тя крие.

 

* Дефиниция за медийна грамотност: Способност да се намира, преценява, използва и произвежда правдива информация в изобилието от медийни и дигитални източници и умения за ефективно и конструктивно взаимодействие с други хора в онлайн среда.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.02.2018 г. 11:33
Етикети:
ученически конкурсДни на медийната грамотност
Истината за...
Ден на безопасния интернет
Посетено:
1230
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/27173-uchenitsi-ni-razkazvat-kakva-e-istinata-za-v-konkurs-posveten-na-digitalno-mediynata-gramotnost