Конкурси

Ученически конкурс за есе и дигитален продукт на тема “Европеецът Георги Марков”

За ученици от VIII до XII клас на ЕГ „Гео Милев” – гр. Добрич

Ученически конкурс за есе и дигитален продукт на тема “Европеецът Георги Марков”

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

ЕГ “Гео Милев” и Проект “Твоят час” с подкрепата на портал “Култура” и литературна мрежа Liternet обявяват ученически конкурс за есе и дигитален продукт във връзка с българското европредседателство на тема “Европеецът Георги Марков”.

Условия за участие:

1. Темата: Европеецът Георги Марков (есетата могат да носят и заглавия, поставени от авторите и да включват явна гражданска позиция по проблем, който вълнува учениците).

2. Конкурсът е за ученици от VIII, IX, X, XI и XII клас на ЕГ „Гео Милев” – гр. Добрич

Провежда се в две категории: есе и дигитален продукт; един ученик може да участва и в двете категории.

Изисквания в категория есе: обем до 5 страници, шрифт 12, Times New Roman, посочват се трите имена и класа.

Изисквания в категория дигитален продукт: продуктът може да бъде презентация, сайт, видеоклип, колаж, корица на книга. Изпращането на продуктите да става в pptx формат за презентации, линк към сайта в текстов файл (ако той е публичен) или архивен файл, така че да може да се прегледа съдържанието му, линк към видеоклип, споделен в youtube, jpg или png за колаж или корица на книга. Авторите на видеоклип или графичен продукт задължително да пазят проектните файлове, в случай че комисията препоръчва корекция. Линковете и/или произведенията да бъдат изпращани в архив, придружени с docx файл с информация за трите имена и класа.

3. Срокове и адрес за кореспонденция: можете да изпращате своите есета и дигитални продукти

Есета на адрес: tvorchesko_pisane1@abv.bg

Дигитални продукти на адрес: https://goo.gl/71NyMm

в срок: до 30.IV.2018

Победителите ще се излъчат в началото на юни.

С участието си учениците се съгласяват есетата и дигиталните им проекти да бъдат публикувани.

4. Награди: книги от съвременни и класически автори, компютърни консумативи, публикуване на избрани материали в портал „Култура” и Литературна мрежа LiterNet по преценка на редакторите, и по тяхно желание; грамоти с кредити за участие; книги с есетата на Георги Марков, осигурени от фондация „Комунитас”. Всички номинирани материали ще бъдат публикувани в специално издание на училищния ни вестник СЛЕД-И.

5. Журито е в състав: Дияна Боева (преподавател по български език и литература), Мария Кирилова (преподавател по информатика и информационни технологии), Златка Маринова (преподавател по история и свят и личност);

6. Цел на конкурса: Запознаване на учениците с един от значимите български есеисти в най-новата ни литература. Актуалното творчество на Георги Марков е напомняне, че този автор трябва да бъде включен в задължителната учебна програма по литература, история и гражданско образование. Досегът на учениците с езика от есетата на Георги Марков e и подготовка за успешната им реализация като журналисти, професия, която нашите ученици избират като първо желание. Напомняме, че Георги Марков емигрира от България на 15.06.1969 г. Живее в Италия, след това в Лондон, където работи в българската секция на ББС. Сътрудничи също на радио “Дойче веле” (Кьолн), на Радио “Свободна Европа” (Мюнхен), където звучат в ефира неговите “Задочни репортажи за България” (1977-1978).

7. Повече информация и библиография за българския дисидент и писател Георги Марков, срещу когото е извършен атентат в Лондон на 07.09.1978 г. и умира в лондонска болница на 11.09.1978 г. в линковете:

Страницата на автора в LiterNet

Есетата на автора и материалите за него в Портал „Култура”

Критика за Георги Марков в LiterNet

Разговор по БНТ за новия филм за Георги Марков – „Под сянката на Георги Марков”, можете да чуете и гласа му по радио DW

8. Перспективи и мотивация:

Обръщаме се към колегите, свързани с хуманитарния цикъл, гражданското обучение и информационните технологии, към колеги от страната, които ще попаднат на обявата на нашия „вътрешен” конкурс. Би могло в час по география да се разкаже къде е мостът „Ватерло” в Лондон, да се проучи пътят на Георги Марков в деня на покушението му чрез възможностите на технологиите. Часовете по философия и лингвистика позволяват да се разгледа думата „невъзвращенец”, а по история и свят и личност могат да се прочетат откъси от конституцията на НРБ и да се обсъди кой човек е дисидент. Защо се е налагало да се емигрира преди, а сега? В час по психология могат да се видят версиите около покушението на автора. А химиците може би знаят как да разкажат за малкото платинено топче с диаметър 1,52 мм, съдържащо отровно вещество, отнело живота на Георги Марков. По литература ще се четат ключови есета, като пример за качествен български език.

Разчитаме на будни колеги и ученици, които ще споделят с нас, или нашите партньори, своя опит. Адресите за кореспонденция са отворени за колеги и ученици от страната. Ще се постараем идеите и коментарите ви да се популяризират.

През 2018 се навършват 40 години от смъртта на автора. Желанието ни е да разкрием пред учениците творчеството на Георги Марков.

 

 

Автор: Организаторите
22.01.2018 г. 15:27
Посетено: 1767
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/27024-uchenicheski-konkurs-za-ese-i-digitalen-produkt-na-tema-evropeetsat-georgi-markov