Конкурси

Първи международен конкурс за маримба в град Линц - Австрия

Две специални награди за плевенчанката Василена Серафимова

Първи международен конкурс за маримба в град Линц - Австрия


◊ СЪБИТИЕТО

От 15 до 23 юли 2006 г. крайдунавският град Линц - Австрия, се превърна в център на перкусионисти и музиканти от цял свят.


◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Първият международен конкурс за маримба бе повод за изява на повече от 70 млади музиканти от всички континенти. Сред тях бяха и двамата плевенчани Василена Серафимова и Владимир Петров, възпитаници на Симеон Серафимов от НУИ “Панайот Пипков”, сега вече студенти във Франция и Австрия. Конкурсът се проведе в три тура, като на първи тур участниците бяха 75 (от 120 заявки), а до финал стигнаха само петима, между които и талантливата българка Василена. Тя се завърна в страната си с две специални награди и с много приятни спомени от преживяното.

В журито на конкурса бяха включени музиканти от елита в света на ударните инструменти – Богдан Бакану (Австрия), Момоко Камия (Япония), Питър Садло (Германия), Роберт ван Сайз и Гордън Стаут (САЩ), Катаржина Мичка (Полша)... Изключително трудна и отговорна бе задачата и на двамата български участници, но достойното им представяне и наградите на Василена, наредиха името на България сред петимата финалисти от Корея, Канада, Германия  и Австрия.

Участието на Василена Серафимова бе финансово подкрепено от Националния център за музика и танц към Министерство на културата (сега Дирекция за музика и танц).
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
30.08.2006 г. 18:23
Посетено:
1333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/2662-parvi-mezhdunaroden-konkurs-za-marimba-v-grad-lints-avstriya