Конкурси

Битката за „Любимата книга на България” 2016 г. продължава

Започва финалният етап от надпреварата за „Любимата книга на България” 2016 г.

Битката за „Любимата книга на България” 2016 г. продължава


◊ ПОКАНА
ЗА УЧАСТИЕ

Започва финалният етап от надпреварата за „Любимата книга на България” 2016 г. От 13 до 19 март на сайта www.vsichkozaknigite.bg читателите ще могат да гласуват само за една от книгите финалисти и така да определят пoбедителя в Националния конкурс „Моята любима книга – 2016“.

Финалистите, които ще се изправят един срещу друг в надпревара за първото място, са 21. Гласовете, които получиха в първия кръг, ще бъдат нулирани и всички заглавия ще имат равен старт.

Ето заглавията, събрали най-много гласове, във всяка една от седемте категории (по азбучен ред):

• „Съвременна художествена проза“: "Бабо, разкажи ми спомен" от Ивинела Самуилова; „Писма до Дядо Коледа“ от  Дж. Р. Р. Толкин и "Щъркелите и планината“ от  Мирослав Пенков.

„Дамски романи“: "Обречена на теб" от Силвия Дей; „След теб“ от Джоджо Мойс и "Ще се видим в Париж" от Мишел Гейбъл.

• „Трилъри и криминална литература“: "Край на дежурството" от Стивън Кинг; "Ритуалът" от Радко Пенев и "Таен свидетел" от Джон Гришам.

„Исторически романи“: „Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров; „Орденът на Асасините: Подземен свят“ от Оливър Боудън и "Цигуларят от Венеция" от Алисия Паломбо

„Фантастика, фентъзи и хорър“: "Двор от мъгла и ярост" от Сара Дж. Маас; "ЛАМЯ ЕООД" от Марин Трошанов и "Самодива" от Краси Зуркова.

• „Нехудожествена литература“: "101 романтични места в България" от Иван Михалев и Елина Цанкова; "Винаги тя" от Майкъл Шулман и "Илън Мъск" от Ашли Ванс

• „Поезия“: "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого" от Константин Трендафилов; "Там, където не сме" от Георги Господинов и "Този път, за да ме чуеш" от Ралица Генчева.

 

7100 са гласувалите в първия етап на конкурса, който продължи от 6 февруари до 10 март. В него участваха общо 335 заглавия, издадени за първи път през 2016 година. Данните показват, че 15% от читателите са гласували във всяка една от седемте категории. Най-голяма активност се наблюдава в категория „Поезия“ -  тя събира 22% от общия вот.

Сериозно българско присъствие се наблюдава сред финалистите в конкурса – от 21 книги 10 са на български автори. Интересно е да се отбележи, че шест от българските книги са дебютни.

Повече информация за цялото класиране в „Моята любима книга – 2016”, както и критически статии за всяка една от седемте категории, организаторите обещават за след края на конкурса. Тогава ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите – един от тях ще получи ваучер за книги на стойност 200 лв., двама ще спечелят ваучери на стойност 50 лв. за книги по избор от каталога на издателствата „Ера” и „Кръгозор, предвидени са и поощрителни награди. Специална изненада ще има и за издателя или автора на книгата победител.   

 

Основни партньори на конкурса „Моята любима книга - 2016” са НДК и Национален център за книгата. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2017 г. Организира се със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Oсновен медиен партньор е БНТ, а медийни партньори на конкурса са: Actualno.com, Economy.bg, OFFNews.bg, Stand.bg, Rozali.com, AzCheta.com, Chetecut.com и „Четат ли двама”.

 
Автор:
Сдружение „Всичко за книгите“
Публикация:
13.03.2017 г. 17:40
Посетено:
1296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/25267-bitkata-za-lyubimata-kniga-na-balgariya-2016-g-prodalzhava