Конкурси

Номинации в първото издание на Конкурс за нова българска пиеса на Нов български университет

Победителят в конкурса ще бъде обявен на 27 февруари от 17.00 часа в галерия УниАрт в НБУ

Номинации в първото издание на Конкурс за нова българска пиеса на Нов български университет


◊ НОМИНАЦИИ

Рекорден брой драматургични творби са постъпили в първото издание на Конкурс за нова пиеса на Нов български университет, който тази година е на тема „Справедливостта“.

Внушителното число от 85 пиеси е безпрецедентно за подобен род конкурси в България и бележи своеобразен национален рекорд.

Журито, в състав проф. Виолета Дечева, дн, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, дн, доц. д-р Светла Христова, доц. Снежина Петрова и проф. д-р Христо Тодоров, прочете всички конкурсни пиеси и излъчи шест номинации на следните автори и на техните нови пиеси:

. Владо Трифонов„Играч“ 
. Георги Тенев „Роден край“
. Иван Димитров„Пиеса за телевизора“
. Йоана Мирчева„Изход“
. Нели Лишковска„72“
. Петя Башева„Аз, Змеят“


Предстои втората фаза на Конкурса – първото издание на „Лаборатория за писане на пиеси“ с водещ Боян Папазов, в която номинираните са отличени с право на участие. Тя ще се проведе от 20 до 24 февруари в НБУ.

Първият и последният ден от Лабораторията са отворени за посещение за студенти, любители на театъра, критици, преподаватели, журналисти и външни лица. На 20 февруари от 10.00 часа в залата на Университетския театър на НБУ Боян Папазов ще изнесе лекция за изкуството на драматургията, а на 24 февруари от 16.00 часа на същото място той ще направи щателен и методичен самоанализ на „Любовен бестиарий“, последната му засега пиеса, която може да бъде прочетена на сайта на Конкурса. В останалите дни номинираните ще работят върху пиесите си при закрити врата с Боян Папазов.

Победителят в първия конкурс на НБУ за нова пиеса ще бъде обявен на 27 февруари от 17.00 часа в галерия УниАрт в НБУ. На специална церемония Ректорът на университета – проф. д-р Пламен Бочков – ще връчи на победителя престижната награда: сертификат, парична премия от 3000 лв. и право на сценична реализация на пиесата от Университетския театър на НБУ. Останалите номинирани, освен участието си в „Лаборатория за писане на пиеси“, ще получат и сертификати.

Церемонията ще бъде с водещ доц. Пламен Дойнов, дн и ще включва театрално-музикално четене на „Едип Тиран“ (в нов превод на гл. ас. д-р Георги Гочев) като участници в него ще бъдат преподавателите на департамент „Театър“ на НБУ.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Държим да припомним и досегашната история на първото издание на Конкурса. Справедливостта е негова тема, защото именно тя е един от главните ориентири на човешкото действие и същевременно е един от най-светлите идеали, според които се устройват отношенията в човешките общности. Имайки предвид важността на справедливостта като общочовешки проблем и силата, с която този проблем вълнува хората днес в България, предложихме „Справедливостта“ като тема на първото издание на Конкурса за нова пиеса за 2016 г.

Конкурсът за нова пиеса има за свои главни цели:
• да насърчи създаването на нови български драматургични творби.
• да допринесе за подобряването на качеството на българската драматургия.

Конкурсът за нова пиеса цели също така:
• да провокира интересуващите се от литература и театър към писане по конкретна и  значима за съвременната култура, свят и живеене тема.
• да включи писането на пиеси в среда на интердисциплинарен дебат в университетския контекст.
• да насочи и фокусира вниманието на образователните институции и на обществото към значимостта на драматургията и театъра за отделния човек и неговото развитие.
• да утвърждава обществената роля на Университета за развитието на драматургията и театъра в България.

Конкурсът за нова пиеса
• предлага пълен цикъл на драматургичното творчество:  от темата, през работата на избраните автори в Лаборатория за писане на пиеси, водена всяка година от знаково име в областта на драмата и театъра до реализацията на отличената пиеса.
• поставя акцент върху авторската фигура на драматурга и значимостта му за провокирането на сцената към нови идеи и развитието на театралния език.

За още информация:
Сайт на Конкурса.
Фейсбук страница на Конкурса.

За въпроси: dramacontest@nbu.bg


Автор:
НБУ
Публикация:
14.02.2017 г. 17:09
Посетено:
1767
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/25112-nominatsii-v-parvoto-izdanie-na-konkurs-za-nova-balgarska-piesa-na-nov-balgarski-universitet