Конкурси

Читатели избират любимата си книга за 2016 г.

Национален конкурс „Моята любима книга – 2016”

Читатели избират любимата си книга за 2016 г.


◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Какво обичат да четат най-много българските читатели? Кои са предпочитаните жанрове, какви теми ги вълнуват, кои автори са им любими и има ли сред тях много български писатели? Достатъчно ли е да си предизвикал медиен шум, за да си на върха на читателските класации?

Сдружение „Всичко за книгите“ организира Национален конкурс „Моята любима книга – 2016”

От 6 февруари 2017 г. на сайта www.vsichkozaknigite.bg всички читатели над 16-годишна възраст могат да гласуват онлайн за новите книги, издадени през изминалата година, и така ще определят победителя.

Конкурсът се провежда за втори път и ще протече на два етапа.

През първия етап (от 06.02.2017 г. до 10.03.2017 г.) читателите могат да гласуват за по една книга във всяка от седемте категории. За разлика от миналата година, поезията е отделена в самостоятелна група. Останалите шест са: „Съвременна художествена проза“, „Трилъри и криминална литература“, „Фантастика, фентъзи и хорър“, „Дамски романи“, „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“.

Вторият етап е от 13.03.2017 г. до 19.03.2017 г. и в него 21 книги финалисти – трите книги с най-висок резултат във всяка категория, ще се борят за титлата „Любима книга на България” за 2016 г.

Миналата година в първата част на конкурса гласуваха 7523 човека, а във втората - 4518. Най-голяма читателска подкрепа получи книгата „Търси се” на Стивън Кинг. Очакванията на организаторите са тази година гласувалите да са още повече.

„Конкурсът няма само състезателен характер, коментират от Сдружение „Всичко за книгите”. През тези шест седмици онлайн страницата на конкурса ще бъде своеобразен каталог на заглавията, публикувани за първи път през 2016 г. Освен да гласуват за любимите си книги, хората ще могат да сверят часовниците си и да сравнят литературния си вкус с този на другите читатели. Разделението на заглавията по категории в първия етап на надпреварата ще улесни читателите да се ориентират тематично и да открият нови интригуващи заглавия.”

Книгата, която ще събере най-много гласове във втория етап, ще бъде обявена за „Любима книга на България” за 2016 г. След края на надпреварата ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите – един ще получи ваучер за книги на стойност 200 лв., а други – поощрителни награди.

Докато възрастните избират своята любима книга, по-малките читатели на възраст между 6 г. и 15 г. също ще могат да подкрепят своите литературни фаворити от изминалата година в конкурса „Бисерче вълшебно”, който ще започне на 15 февруари 2017 г.


* * *

Основни партньори на конкурса „Моята любима книга - 2016” са НДК и Национален център за книгата. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2017 г. Организира се със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Oсновен медиен партньор е БНТ, а медийни партньори на конкурса са: Actualno.com, Economy.bg, OFFNews.bg, Stand.bg, Rozali.com, AzCheta.com, Chetecut.com и „Четат ли двама”.

 


Автор:
Сдружение „Всичко за книгите“
Публикация:
09.02.2017 г. 20:45
Посетено:
1403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/25092-chitateli-izbirat-lyubimata-si-kniga-za-2016-g