Конкурси

Обявяват номинациите за “Български роман на годината” на 15 юни

Срещи дискусии с авторите на отличените книги

◊ СЪБИТИЕТО

На 15 юни 2006 г., четвъртък, ще станат известни 6-те романа, които тази година ще се съревновават за Голямата награда “ВИК”.

Имената на номинираните ще бъдат обявени на пресконференция, която ще се състои от 11.00 часа в столичния клуб „Before & After”.


◊ ПОВЕЧЕ

Шестте книги, които ще си оспорват приза „Роман на годината” ще бъдат излъчени от четиричленното жури на конкурса в състав: Петър Анастасов, Димитър Томов, Ирина Вагалинска и Георги Коритаров.

След оповестяването на шестимата финалисти в конкурса ще се включат и читателите, които по регламент са петия член на журито.
Те ще гласуват в интернет, с талони от в. „Дневен труд” и с листовки от големите столични книжарници, изпратени на адрес: Фондация “ВИК”, гр. София 1000, бул. “Витоша” 11, ет. 1.

По традиция имената на всички гласували ще бъдат включени в томбола, а организаторите на литературната надпревара и тази година са предвидили читателски награди. Романът, събрал най-много гласове на читатели, ще получи 1000 лева.


◊ И ОЩЕ

За пръв път тази година в рамките на конкурса са планирани срещи дискусии с авторите на номинираните за наградата „ВИК” заглавия. „Искаме предварително да запознаем аудиторията с писателите, номинирани в конкурса и се надяваме по този начин да затвърдим престижността на шортлистата на „Роман на годината” – обявиха от Фондация „ВИК”.

Конкурсът „Български роман на годината” се провежда за трета поредна година. На официална церемония в края на октомври ще бъде обявен българският роман на 2005 г.

Награденият автор ще получи 10 000 лв. и предложение за превод на романа на английски език, осигурени от международната преводаческа компания “Вик транслейшънс И Ви Ес – България” (основен спонсор на конкурса).
Автор: Петя Рачева
08.06.2006 г. 16:04
Посетено: 475
Етикети: роман
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/2414-obyavyavat-nominatsiite-za-balgarski-roman-na-godinata-na-15-yuni