Конкурси

Конкурс на ЕСАЛП за визуални изкуства „Лицето на превода“

Помогнете ни да направим литературните преводачи видими

◊ ПОКАНА А УЧАСТИЕ

Конкурс на ЕСАЛП за визуални изкуства „Лицето на превода“

ЕСАЛП, Евро­пейс­кият съвет на асо­ци­а­ци­ите на лите­ра­тур­ните пре­во­дачи, кани визу­ални артисти люби­тели да сът­во­рят ост­ро­умни изоб­ра­же­ния, които да отра­зя­ват зна­чи­мостта на лите­ра­тур­ния пре­вод, пре­диз­ви­ка­тел­с­т­вата, с които се сблъс­к­ват лите­ра­тур­ните пре­во­дачи, и ролята на пре­вода за лите­ра­ту­рата. Могат да бъдат изпол­з­вани вся­какви тех­ники (фотог­ра­фия, рисунка, гравюра, живо­пис), както и вся­какви теми, свър­зани с лите­ра­тур­ния пре­вод.

Всеки артист може да учас­тва с едно диги­тално изображе­ние.

Кон­кур­сът започва да тече на 23 април, Све­то­вен ден на кни­гата и автор­с­кото право, а край­ният срок за учас­тие е 22 май. Побе­ди­те­лят ще получи вау­чер на стой­ност 200 евро (за храна и книги) преди Меж­ду­на­род­ния ден на пре­вода, 30 сеп­тем­ври 2016 г.

След енту­си­а­зи­ра­ния отк­лик, който полу­чиха нашите пре­дишни кон­курси – „Пре­вод, нав­ся­къде“ (за снимка) и „Посо­чете пре­во­дача“ (за виде­ок­лип) ЕСАЛП се надява, че този нов кон­курс ще прив­лече много млади визуални артисти!


◊ ПРАВИЛА НА КОНКУРСА

• Диги­тал­ните изоб­ра­же­ния за кон­курса трябва да бъдат изп­ра­щани на имейл contest@ceatl.eu до 22 май 2016 г.

• Всеки артист има право да учас­тва само с едно дигитално изоб­ра­же­ние.

• Ако изоб­ра­же­ни­ята съдър­жат текст на език, раз­ли­чен от анг­лийски или френ­ски, този текст трябва да бъде преве­ден на анг­лийски и/или френ­ски.

• Допус­кат се диги­тални снимки/сканирани творби във фор­мат jpeg (2–3 MB), 300 dpi.

• ЕСАЛП има пра­вото да изпол­зва наг­ра­де­ното изображение, за да попу­ля­ри­зира дей­ността на литератур­ните пре­во­дачи и да доп­ри­нася за прес­тижа на про­фе­си­ята (нап­ри­мер за кар­тичка по слу­чай Международ­ния ден на пре­вода). Наг­ра­де­ният учас­т­ник отс­тъпва пра­вото про­из­ве­де­ни­ето му да бъде изпол­з­вано с тази цел. В слу­чай че ЕСАЛП поиска да изпол­зва други изоб­ра­же­ния освен наг­ра­де­ното, трябва да поиска изрич­ното раз­ре­ше­ние на авто­рите им. ЕСАЛП може да раз­п­рос­т­ра­нява изп­ра­те­ните изоб­ра­же­ния само сред своите асо­ци­а­ции членки. ЕСАЛП се задъл­жава да не изпол­зва изп­ра­те­ните изоб­ра­же­ния с тър­гов­ска цел.

• ЕСАЛП ще качва всички изп­ра­тени изоб­ра­же­ния в свободно дос­тъпна стра­ница във Фейс­бук, където всеки ще може да „хареса” люби­мата си творба.

• Журито на ЕСАЛП ще избере побе­ди­тел измежду петте „най-харес­вани” изоб­ра­же­ния на стра­ни­цата във Фейсбук до 29 май.

• Асо­ци­а­ци­ите членки на ЕСАЛП имат пра­вото да изпол­з­ват изоб­ра­же­ни­ята с цел попу­ля­ри­зи­ране на дей­ността на лите­ра­тур­ните пре­во­дачи и изди­гане прес­тижа на профе­си­ята.

• Деле­га­тите на асо­ци­а­ци­ите членки в ЕСАЛП, както и почет­ните чле­нове на ЕСАЛП, нямат право да учас­т­ват в кон­курса.

• Побе­ди­те­лят ще бъде обя­вен през юни 2016 г. и ще бъде наг­ра­ден с вау­чер на стой­ност 200 евро за храна и книги.

• Виде­ок­ли­пове с обидно съдър­жа­ние няма да бъдат допускани до кон­курса. Журито си запазва пра­вото да не при­съжда наг­рада или да я при­съди по равно на двама участници. Решението на журито не под­лежи на обжалване.

Автор:
Теодора Цанкова
Публикация:
09.05.2016 г. 14:04
Посетено:
1315
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/23501-konkurs-na-esalp-za-vizualni-izkustva-litseto-na-prevoda