Конкурси

Втори Международен екслибрис конкурс Варна

18 август – 28 септември 2016, организатор Арт галерия „Ларго”, Варна

Втори Международен екслибрис конкурс Варна


◊ СЪБИТИЕТО

През месец август 2016 г. Арт галерия "Ларго" ще проведе второто издание на Международен екслибрис конкурс Варна. Персонални покани за участие вече са изпратени до над 850 художници от цял свят.

В първото издание на конкурса, проведено през 2014-та година, взеха участие 218 художници от 36 държави от целия свят. Успехът му стана възможен благодарение на подкрепата на Община Варна чрез Фонд Култура, на упоритата работа на Артистичния Директор на Конкурса – известния български художник – график Юлиан Йорданов, благодарение на помощта на членовете на журито и особено – на неговия председател проф. Хасип Пекташ, Турция, Президент на Истанбулското Екслибрис Общество. За конкурса беше създаден специален уеб сайт и беше отпечатан пълноцветен каталог с творбите на победителите и на селектираните за представителната изложба артисти. Изпълнявайки мисията му, организаторът Арт Галерия "Ларго" представи първия Международен екслибрис конкурс Варна като пътуваща изложба през 2014 и 2015 година в шест града на България. Изложбата беше показана в три български национални училища по изкуствата - НУИ „Добри Христов”- Варна, НУИИ „Илия Петров“- София и НГПИД „Акад. Дечко Узунов” - Казанлък, както и във Факултета по изящни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата гостува и в галерия „Видима“ - Севлиево, в галерия „Аспект“ - Пловдив и в галерия „Сезони“ - София, като част от програмата на III Международен форум „Малки графични форми“.

За второто издание на варненския конкурс крайната дата за изпращане на творби за участие е 10 юли 2016. От 28 до 31 юли петчленното жури ще се събере във Варна, за да определи победителите и участниците в конкурсната изложба. Председател на журито отново е проф. Пекташ, а членове са доц. Димо Колибаров (България), Анна Тихонова (Беларус), Константин Антюхин (Украйна) и Димо Миланов (България). Освен първа, втора и трета награда, отново ще бъде дадена и награда за млад автор (до 28 години) – ученик или студент в училище по изкуствата.

Изложбата със селектираните екслибриси ще бъде открита в галерия „Ларго” на 18 август 2016. Церемонията по откриването ще бъде двоен празник, защото веднага след обявяването на тазгодишните призьори във втората зала на галерия „Ларго” ще бъде открита самостоятелна изложба на победителя в първото издание на Международен екслибрис конкурс Варна – българския художник Васил Ангелов.

За второто издание на Екслибрис Конкурс Варна са предвидени множество съпътстващи прояви. Първата от тях е изложба – графика на участниците в тазгодишното жури, всеки от които е известен и награждаван художник. Експозицията ще бъде открита в галерия "Ларго" на 29 юли 2016.

Повече информация за Международен екслибрис конкурс Варна, както и Регламента за участие и Формуляра за участие можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org .


Нели Вълчева,
Изпълнителен директор Международен екслибрис конкурс Варна


Автор:
Публикация:
03.05.2016 г. 14:59
Посетено:
1225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/23474-vtori-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna