Конкурси

Български автори сред фаворитите в конкурса „Моята любима книга 2015”

Това сочи временното класиране

Български автори сред фаворитите в конкурса „Моята любима книга 2015”

Две седмици преди края на първия кръг на конкурса „Моята любима книга 2015” над 6000 човека са дали своя глас на сайта www.vsichkozaknigite.bg. В две от категориите – „Съвременна проза и поезия” и „Нехудожествена литература”, в челните десетки има силно присъствие на заглавия от български автори, като на първо място и в двете групи са български книги.

Заглавията, които оглавяват временното класиране в шестте категории („Съвременна художествена проза и поезия“, „Трилъри и криминална литература“, „Фантастика, фентъзи и хорър“, „Дамски романи“, „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“), имат почти еднакъв брой гласове.

Вече се оформят лидерски тройки, но разликата между гласовете във всяка категория е толкова малка, че организаторите от Сдружение „Всичко за книгите” предполагат, че могат да настъпват размествания до последния ден.

На тези челни места присъстват книги на много издателства с различен обем издавани книги и с различен преобладаващ тематичен профил. Само в една от категориите и трите заглавия са на един издател.

Във всички категории сред фаворитите има предвидими заглавия заради верни фенове на автора и на жанра, но има и много изненади. Навсякъде водещите във временното класиране книги са в по-голямата си част бестселъри, много коментирани и у нас, и в чужбина, създадени от писатели, към които също има постоянен интерес.

Интересно е да се проследи поведението и на самите гласуващи. До 8 април 2016 г. в първия кръг на надпреварата всеки над 16-годишна възраст може да гласува за една книга във всяка категория. Към момента едва една трета oт гласувалите са дали своя глас за книга само в една категория, тоест определили са за своя любима една-единствена книга от 2015 г. Значителна част от читателите обаче са гласували във всички или почти всички категории. Това дава основание на организаторите да направят извода, че в конкурса гласуват основно активно четящи хора, които не само са информирани и имат поглед върху всички жанрове, но и намират сред новоизлизащите книги свои литературни фаворити. Явно издателите съумяват, следвайки актуалните световни тенденции, да подбират заглавия, които да задоволят съвременния читателски вкус.

В подкрепа на горното твърдение е и фактът, че в предлаганите за добавяне книги почти няма грешки по отношение на годината на издаване – не са постъпвали предложения за класически произведения, за преиздавани или издавани отдавна заглавия и обикновено коректно са посочвани автор, заглавие, жанр.

След края на конкурса ще стане ясно дали и доколко най-харесваните и четени книги ще съвпаднат с най-продаваните книги през изминалата година. И сега организаторите имат много интересни наблюдения, които ще могат да споделят след приключване на гласуването. Но издават, че по време на втория етап (11–17 април) ще публикуват в сайта www.vsichkozaknigite.bg шест обзорни статии за книгите финалисти от всяка категория.

 


Автор:
Сдружение "Всичко за книгите"
Публикация:
27.03.2016 г. 17:30
Посетено:
1189
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/23203-balgarski-avtori-sred-favoritite-v-konkursa-moyata-lyubima-kniga-2015