Конкурси

"Стъклената река" от Емил Андреев - вече и на английски език

Български роман на годината

◊ СЪБИТИЕТО

Министър Меглена Кунева ще връчи английския превод на книгата на втория лауреат на наградата „ВИК”.

Английският превод на романа “Стъклената река” от Емил Андреев е завършен, съобщиха от Фондация “ВИК”.

Преводът е изготвен от международната преводаческа компания „И Ви Ес Груп” и в продължение на 4 месеца е претърпял 8 редакции, уточниха организаторите на конкурса “Български роман на годината”.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Церемонията по връчването на превода ще се състои на 30 май, от 11:00 часа в Британския съвет - България.

За втора поредна година официален гост на събитието ще бъде министъра по Европейските въпроси – г-жа Меглена Кунева, която лично ще връчи превода на втория лауреат на наградата „ВИК” – Емил Андреев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "БЪЛГАРСКИ РОМАН НА ГОДИНАТА"

През 2005 г. романът „Стъклената река” спечели Голямата награда “ВИК” (10 000 лева и предложение за превод на английски език) и Наградата на читателите.

Романът постигна абсолютен рекорд по продажби и регистрира 3-седмичен престой в класациите за най-продавани книги у нас. И до днес “Стъклената река” продължава да демонстрира сериозно присъствие на книжния пазар, като до средата на май са продадени 5 000 бройки.


◊ ПРЕДСТОЯЩО

В третото издание на “Български роман на годината” участват 67 романа.

На 15 юни журито в състав: Петър Анастасов, Димитър Томов, Ирина Вагалинска и Георги Коритаров, ще номинира 6 романа, които ще се съревновават за наградата “ВИК”. Името на третия лауреат на конкурса ще стане известно на официална церемония през ноември.

Отново пети член на журито при избирането на Българския роман на годината ще бъдат читателите. По регламент те ще се включат в надпреварата след обявяването на шестимата финалисти. Читателите ще гласуват в интернет, с талони от в. “Дневен труд” и с листовки от големите столични книжарници.

Допълнителна информация за “Български роман на годината” може да бъде открита на http://www.vickfoundation.com/.

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
23.05.2006 г. 15:48
Посетено:
1370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/2296-staklenata-reka-ot-emil-andreev-veche-i-na-angliyski-ezik