Конкурси

Европейски конкурс за сценарий на късометражен филм на NISI MASA

Основна тема - "Туристи"

Европейски конкурс за сценарий на късометражен филм на NISI MASA


◊ ТЕМАТА

Петото издание на Европейския конкурс за сценарий на късометражен филм на NISI MASA започна в България на 1 май 2006 г. с обявяването на темата на конкурса: Туристи.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Конкурсът на NISI MASA се осъществява от младежки европейски организации в 17 държави: Австрия, Белгия, България, Финландия, Швеция, Франция, Германия, Унгария, Италия, Македония, Хърватска, Румъния, Полша, Испания, Турция, Великобритания и Косово (администрацията на Обединените Нации).

Провежда се с подкрепата на Студентски съвет на СУ “Св. Климент Охридски”, Френски културен институт, Adventure net, клуб “О!Шипка”, магазин “Orange”, както и БТА, списание “Кино”, Литернет и RFI – медийни партньори.

До 31 юли 2006 г. конкурсът е открит за участници на възраст между 18 и 28 г. Основната тема е “Туристи”.

Сценариите могат да се изпращат на адрес: София, бул. “Граф Игнатиев” 74; e-mail: nisimasa_bg@yahoo.com

След международния кръг на конкурса Nisi Masa ще присъди три парични награди, които ще бъдат използвани за създаването на филми по избраните сценарии. Победителите ще имат възможност сами да режисират филми по своите сценарии или да предоставят това право на друг.


◊ НАГРАДИТЕ НА NISI MASA
 
• Една награда на стойност 15 700 евро, с подкрепата на G.R.E.C. (Groupement de Recherches et d’Essais Cinématographiques);
• Две награди по 4 700 евро;

Всички награди съдържат по 700 евро – награда на LVT, предназначена за изработване на субтитри на филмовите копия.
 
Тримата международни победители и сценаристи, участвали в конкурса, ще бъдат поканени от NISI MASA на уъркшоп по сценарно писане и пичинг през януари 2006 г., по време на Международен филмов фестивал във Франция.

Конкурсът се провежда в две нива: национално и международно.
Първият кръг завършва на 31 юли 2006 г. във всички страни, след което всяка от националните групи на Nisi Masa ще определи от един до трима победители и ще обяви имената им на 15 септември 2006 г.
Избраните сценарии ще вземат участие в европейския кръг на конкурса. Международното жури ще обяви резултатите от конкурса на международна среща в Хелзинки, Финландия през ноември 2006 г.


◊ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ УЧАСТНИЦИ

“Арт Група - Хайде”, представител на Nisi Masa за България, ще организира двудневен семинар за участниците на национално ниво. Ще бъдат поканени български лектори, както и гост от немската киноорганизация “Film Arche”. Сценаристите ще имат възможност да дискутират творбите си, да получат професионални насоки за развитието на идеите си, както и да поставят началото на общи творчески проекти.
Автор:
Яна Мошолова
Публикация:
10.05.2006 г. 15:56
Посетено:
1201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/2201-evropeyski-konkurs-za-stsenariy-na-kasometrazhen-film-na-nisi-masa