Конкурси

Първи международен конкурс за млади диригенти в София

Плевенчанинът Ара Хугасян сред 20-те най-достойни кандидати

◊ СЪБИТИЕТО

От 10 до 16 май 2006 в рамките на Европейския музикален фестивал 2006 в София ще се проведе І международен конкурс за млади диригенти от 25 до 40-годишна възраст на името на световно известния проф. Генадий Рождественски.


◊ ЖУРИ

Маестро Рождественски ще председателства жури в състав:
проф. Йорма Панула (Финландия), Хенри Фогел - президент на американските капела на Русия, проф. Петър Баберков (Германия), Геро Шлийс - програмен директор на радио Дойче веле (Германия) и Васил Димитров - директор на Класик ФМ радио и директор на Европейския музикален фестивал.


◊ КАНДИДАТИТЕ

Заявка за участие в конкурса са подали 112 кандидати от цял свят - Русия, САЩ, Канада, Австралия, Корея, Япония, Швейцария, Германия, България и други страни.


◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ
По предварително представените DVD записи самият Генадий Рождественски е определил 20-те най-достойни кандидати, които ще участват в конкурса, като петима от тях са от България.

Сред тях е и роденият в Плевен възпитаник на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" Ара Хугасян. Той е завършил Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" - София със специалности хорово и оркестрово дирижиране и кларинет през 2005 година. Като студент е работил с големите български диригенти Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Стефан Недялков, Мирослав Попсавов, Дора Павлович.
Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
05.05.2006 г. 16:31
Посетено:
1257
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/2171-parvi-mezhdunaroden-konkurs-za-mladi-dirigenti-v-sofiya