Конкурси

VII Национален фолклорен конкурс “Напеви от Северозапада”

В конкурса ще вземат участие над 700 деца от 22 населени места на страната

VII Национален фолклорен конкурс “Напеви от Северозапада”


◊ СЪБИТИЕТО

Седмото издание на Националния фолклорен конкурс “Напеви от Северозапада” ще се открие в 9.45 ч. на 1 май в Младежкия дом на Монтана. В него ще вземат участие над 700 деца от 22 населени места на страната.  Във видео конкурса за българчета, живеещи в чужбина, участват деца от САЩ и Украйна. Патрон на конкурса е кметът на Община Монтана Златко Живков.

Творческата надпревара в раздел “Народно пеене” ще се състои в първия ден на май. Инструменталистите ще се надсвирват, а танцьорите ще се надиграват на 2 май.

Конкурсът се провежда при открити врата и е достъпен за всички почитатели на народното творчество и ценители на детското дарование. Според регламента всеки участник ще изпълни поне една творба от нашия край, защото целта на “Напеви от Северозапада” е именно популяризирането на фолклорното наследство на нашата етнографска област.

Квалифицирани комисии ще оценяват изпълненията на децата. Проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, е председател на журито в раздел “Народно пеене”.  За пръв път в него участва фолклористът Венци Димов – водещ на предаването “Етно магазин” в “Дарик радио” и старши научен сътрудник, доктор  в секция „Етномузикология” към Института за изкуствознание на Българската академия на науките. Даниел Спасов - популярен народен певец и водещ на предаването „Иде нашенската музика” по БНТ, също ще е част от певческото жури заедно с Румяна Филкова – певица в ансамбъл „Тракия” и преподавател по народно пеене в Пловдивската академия. Инструменталистите ще бъдат оценявани от професионалисти, оглавени от ректора на АМТИИ проф. Милчо Василев и музикантите от народния оркестър на БНР Пейо Пеев и Кръстьо Димов. Председател на журито в раздел “Хореография” ще бъде проф. Антон Андонов, също от академията в Пловдив, заедно с композитора Генчо Генчев и доц. Петър Григоров.


Конкурсът се осъществява с подкрепата на Община Монтана и спонсори: „Електростарт” АД, „Оптиком” ООД, Банка ”Пиреос”, „БКК-95” ООД, „Джесика” ЕООД – официален дилър на Great Wall, ЗАД „ДЗИ” - Монтана, „Ава спорт”, „Металстрой инженеринг 95” ЕООД, „Млин Трейд” ЕООД, печатница „Хелиоспринт”, пицария „Ве макс”. 


Автор:
Нели Василева, Община Монтана
Публикация:
29.04.2015 г. 17:17
Етикети:
народна музикафолклорМонтанаНапеви от Северозапада
детски фолклорен конкурс
VII Национален фолклорен конкурс
Посетено:
1229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/21320-vii-natsionalen-folkloren-konkurs-napevi-ot-severozapada