Конкурси

Учредява се студентска литературна награда „Георги Черняков“

Памет за една изключително дейна творческа личност

Учредява се студентска литературна награда „Георги Черняков“
Георги Черняков говори на сбирка на КМПС "Димчо Дебелянов"


◊ СЪБИТИЕТО

Ние, неколцина поети, белетристи и хумористи от някогашния Кабинет на младите писатели студенти „Димчо Дебелянов“ към Централния студентски дом на културата – София, решихме да учредим литературна награда за поезия „Георги Черняков“. Наградата ще се връчва всяка година на 8 декември за най-ярки стихосбирки, чиито автори са студенти, творящи в областта на изящната словесност.


◊ ЗА ЧЕРНЯКА

Литературният критик Георги Черняков (1930-2012), или Черняка, както помежду си с обич го наричахме, бе дълги години не само художествен ръководител на студентския литературен кабинет, но и наш приятел, събеседник и изповедник, щедро надарен с редкия талант да обединява хора. Благодарение на неговата ерудиция и литературно-критически (и критичен) вкус мнозина от нас намериха своя най-верен път към художествената си реализация, за което и до ден-днешен сме му дълбоко благодарни. С учредяването на награда, носеща името на Черняков, искаме да изразим своята признателност и с общи усилия да продължим благородната му мисия да открива и подкрепя млади литературни дарования.

Надяваме се наградата „Георги Черняков“ да спомогне на днешните студенти за творческото им и личностно израстване и за приобщаването им към съвременната българска литература.

Наред с това искаме да съхраним паметта за този необикновен човек, изключително дейна творческа личност, който остави у нас, бившите му възпитаници, най-светли спомени от незабравимите литературни спорове, дискусии и празници на духа, които споделяхме през студентските си години.


◊ ПОКАНА

Ако идеята ни се възприеме и от други наши колеги, членували някога в Кабинета на младите писатели студенти, ще обявим подробности за статута на новоучредената награда, паричната й стойност и проекта ни за паметен знак.

Тази инициатива се появи благодарение на поетите Максим Максимов и Славимир Генчев, но вече е подкрепена от Живко Желев, Румен Леонидов, Иван Матанов, Лъчезар Лозанов, Иван Странджев, Иван Тропанкев, Йордан Йорданов, Ивайло Диманов, както и от Цветанка Янева-Чернякова и семейството й.
Автор:
Инициативна група
Публикация:
13.01.2015 г. 17:39
Посетено:
1745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/20638-uchredyava-se-studentska-literaturna-nagrada-georgi-chernyakov