Конкурси

Георги Тенев - сред петимата отличени за есе

Конкурс, посветен на европейското бъдеще

◊ СЪБИТИЕТО

Вчера, 10 април, Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. оповести заглавията и авторите на петте избрани есета, победители в организирания от фондацията конкурс
„5 SEITEN – 5 PREISE – QUINTESSENZ:
GRENZUBERSCHREITUNG – DAS EUROPA VON MORGEN“,
сред които е
Георги Тенев с „Der Schneemensch, die dritte Welle“.

Конкурсът е посветен на последното присъждане на Хердеровата награда, а за участие бяха поканени всички 300 Хердерови стипендианти. Победителите в конкурса ще се включат в тържествата на 3., 4. и 5. май във Виена и Братислава по случай връчването наградите за 2006 год.


◊ ПОВЕЧЕ

Хердеровата награда е учредена от фондация “Alfred Toepfer” и се връчва ежегодно от 1963 г. насам на учени, писатели, автори и изпълнители в изящните изкуства, обществени личности, за техния принос в културните отношения на Запада със страните на европейския Изток, за особен принос в опазване и умножаване на културното наследство на Европа.

През 1996 г. с Хердерова награда бе отличен българският писател, драматург и преводач Константин Илиев. Тогава по негово предложение за Хердеров стипендиант бе избран Георги Тенев.

Надяваме се, че присъствието на български автор сред петимата победители в този конкурс за есе, посветено на европейското бъдеще и “прекрачването на границите”, е добър и оптимистичен сигнал – както за създателите на актуална публицистика и литература, така и за всички, у които идеята за присъединяване към ЕС не е просто бизнес-визия на стопански просперитет и повишен брутен вътрешен продукт на населението.

Никак не е случаен фактът, че фондация “Alfred Toepfer”, която се отличава с изключителни традиции и е един от водещите фондационни донори за култура, образование и интеграция в Германия и цяла Европа, трансформира своите програми и връчва Хердеровата награда за последен път. Това очевидното изразява схващането за качествено нов етап в отношенията между Изтока и Запада на Европа. Повече от важно е настоящата динамична година българското общество да употреби не само за реформи и усилия по формалните изисквания на присъединителния процес. Особено интелигенцията и хората на изкуството не могат да не артикулират ясна формула на желанието – от коя страна на европейската културна бариера ще се окаже обществото ни в навечерието на 2007 година.
Автор:
Публикация:
11.04.2006 г. 22:02
Етикети:
Посетено:
883
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/2052-georgi-tenev-sred-petimata-otlicheni-za-ese