Конкурси

На празника на науката ЮНЕСКО приветства жените учени в Националния конкурс „За жените в науката“

10 ноември – Международен ден на науката за мир и устойчиво развитие

На празника на науката ЮНЕСКО приветства жените учени в Националния конкурс „За жените в науката“


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 ноември се отбелязва Международният ден на науката за мир и устойчиво развитие по инициатива на ЮНЕСКО. Темата на тазгодишното издание е „Качествено научно образование: осигуряване на устойчиво бъдеще за всички“. Целта на този ден е да насочи общественото внимание към взаимовръзката между високите научни постижения и въздействието им върху ежедневния живот на хората, както и да стимулира широк публичен дебат по актуални социални проблеми, за чието разрешаване науката би могла да съдейства.

По този повод в централата на ЮНЕСКО ще бъде представена и новата онлайн Световна научна библиотека (World Library of Science) със свободен достъп, която съдържа стотици специално разработени материали, снимки, илюстрации и научни концепции, представени по разбираем от широката публика начин.

Освен инициативите за празника ЮНЕСКО всяка година насърчава жените да допринесат за развитието на науката в света чрез съвместната програма с L’Oréal – „За жените в науката“. От създаването си през 1998 г. програмата отличава жени изследователки от целия свят. Партньорството „За жените в науката“ създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които са бъдещето на науката.


◊ ЗА УЧАСТИЕ

Националната стипендиантска програма се провежда за пети пореден път в България, като процесът за кандидатстване продължава до 15 декември 2014 г.

Жени от цяла България на възраст до 35 години, които учат по докторски програми или вече имат докторска степен, и се занимават с научни изследвания в сферата на естествените науки, могат да участват. Три стипендии, по 5000 евро всяка, ще бъдат присъдени на жени учени с цел да подпомогнат тяхната изследователска работа в България и да ги поощрят да продължат своята академична кариера.

Кандидатите могат да изпратят своите заявления и документи за участие по пощата в Националната комисия за ЮНЕСКО в България или на имейл адрес: snishkova@mfa.government.bg

За първи път тази година един от стипендиантите ще има възможността да участва в новата и наскоро стартирала международна програма – International Rising Talents, която избира най-добрите учени сред победителите в националните и регионалните стипендиантски програми от съответната година. 15 международни гранта ще бъдат раздадени на 15 избрани учени от целия свят.

Пълна информация за програмата и документите за кандидатстване е налична на уебсайта www.zajenitevnaukata.bg.Автор: Организаторите
11.11.2014 г. 13:38
Посетено: 1106
Етикети: конкурс, Международен ден на науката, Национален конкурс За жените в науката
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/20257-na-praznika-na-naukata-yunesko-privetstva-zhenite-ucheni-v-natsionalniya-konkurs-za-zhenite-v-naukata