Конкурси

ІХ конкурс за съвременна хореография върху българска музика за награда на името на Маргарита Арнаудова

Второ международно издание - 5 ноември 2014 г.

ІХ конкурс за съвременна хореография върху българска музика за награда на името на Маргарита Арнаудова


◊ СЪБИТИЕТО

Балет „Арабеск” кани своята публика на Второто международно издание на Конкурса за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова.

Сред финалистите тази година са хореографите Ноа Атар (Израел), Антъни Мидълтън (Обединено кралство), Лиат Магнези (Израел/Холандия) както и Галина Сребрева и Филип Миланов (България). Спектаклите на младите хореографи ще бъдат защитени от великолепните танцьори на трупата на Балет „Арабеск” – Ангелина Гаврилова, Виктория Петрова, Мариана Крънчева, Марина Попова, Петя Колева, Стефка Табакова, Асен Наков, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Стефан Вучов, Филип Миланов и сред тях за първи път най-младите – Андрея Андонова, Ели Колева и Стефани Ханджийска.

Хореографите избраха да работят върху творби на композиторите Георги Арнаудов, Петър Дундаков и Добринка Табакова.

Mеждународното жури в състав Калина Богоева (председател), Коза Тамдоган (Турция), Морис Кози (САЩ), Масимилиано Кампаняни (Италия), Боряна Сечанова, Мила Искренова, ,Пламен Джуров, Теодора Стефанова, Мария Русанова ще избере победителя, а вотът на публиката ще определи носителя на специалната награда на името на Маргарита Арнаудова.

Публиката ще може да гласува за своя фаворит на 5 ноември (сряда) от 19.00 часа в Музикален театър. Галаспектакълът на финалистите ще се състои на 12 ноември (сряда) от 19.00 часа отново на сцената на Музикален театър.

Като съпътстващо събитие във фоайето на Музикалния театър ще бъде изложени фотографии на Ани Колиър, българска балерина и хореограф, работещ в САЩ, основател на фондация Етюд, която подпомага танцови и театрални спектакли, изложби, музикални и литературни инициативи. Тръгнала от класическия балет, модерния танц и хореографията, през последните години интересът й се съсредоточава във видеоарта и фотографията. Фотографските й творби са показвани във Флорида, Ню Йорк, Италия и България и ще могат да бъдат видяни по време на двете конкурсни вечери на 5 и 12 ноември 2014 г.

         
◊ ЗА КОНКУРСА
  
Конкурсът “Маргарита Арнаудова” е учреден от доц. Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки три години. Той е израз на творческата потребност на балет “Арабеск” да търси взаимодействие между българските хореографи и композитори. Откривателството на нови идеи и форми в националното танцово изкуство е традицията на “Арабеск”, създадена от голямата българска хореографка и дългогодишен ръководител на трупата Маргарита Арнаудова. Спецификата на този конкурс се определя от изключителното място и значение на съвременната българска музика в него.
Маргарита Арнаудова (1941-1994), чието име носи конкурсът, е цяла епоха в съвременния танц в България и продължава осезаемо да присъства в пространството на българската култура като мост между най-доброто от миналото и утрешния ден.

От своето създаване  конкурсът “Маргарита Арнаудова” е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография – Боряна Сечанова, понастоящем артистичен директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Анна Донева, Живко Желязков, Иво Димчев, Кинестетик Проджект на Станислав Генадиев и Виолета Витанова, Асен Наков, и др.

Идеята конкурсът “Маргарита Арнаудова” да прерасне в международен е породена от културния контекст, в който е поставена страната ни след приемането й в ЕС, както и от необходимостта да се продължи традицията на трупата да бъде участник и посредник в обмена на идеи между танцьори и хореографи от цял свят. Провеждането му популяризира съвременното българско танцово и музикално изкуство и провокира нови творчески процеси и контакти между композитори, хореографи и танцьори от България и света.

Първото международно издание се състоя през 2007 г. и беше едно от значимите събития в културния афиш на столицата.

През 2014 г. деветото издание на конкурса отново има международен характер. Организира се от Балет „Арабеск” към Държавен музикален и балетен център - София. Второто международно издание на конкурса се реализира с подкрепата на Банка ДСК, Министерство на културата и Фондация "Етюд". Съорганизатор - Фондация "Калина Богоева".

Конкурсът присъжда две награди. Наградата “Маргарита Арнаудова” се определя от публиката чрез гласуване с билетите и се връчва от доц. Калина Богоева, учредител на наградата. Присъжда се и награда на международното жури, съставено от изтъкнати хореографи, композитори и критици. Наградените в конкурса спектакли ще влязат в репертоара на трупата на балет „Арабеск”
        
Конкурсът поощрява търсенето на оригинални идеи, изразени с автентичен, собствен, съвременен танцов език и стил.          

Автор: Мая Михайлова
03.11.2014 г. 13:26
Посетено: 1185
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/20181-h-konkurs-za-savremenna-horeografiya-varhu-balgarska-muzika-za-nagrada-na-imeto-na-margarita-arnaudova