Конкурси

Млади оперни таланти от шест страни в Конкурса "Елена Николай"

Организаторите удължават срока за записване до 24 октомври, петък, 24.00 часа

Млади оперни таланти от шест страни в Конкурса "Елена Николай"


◊ СЪБИТИЕТО

Млади оперни таланти на възраст от 23 до 33 години от шест страни са заявили своето участие във второто издание на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”, който ще се проведе от 30 октомври до 1 ноември в голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище. Крайният срок за подаване на заявленията бе 19 октомври, неделя. Поради възникнали проблеми с електронната регистрация през сайта на конкурса, организаторите удължават срока за записване до 24 октомври, петък, 24.00 часа. Имената на всички, които са се регистрирали успешно ще бъдат публикувани на сайта на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” www.elenanikolai.com.

Международният  конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” се организира от Община Панагюрище под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. Конкурсът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България” и със съдействието на “Асарел Медет” АД и “Оптикс” АД. Българската национална телевизия, Българското национално радио и Класик ФМ са основни медийни партньори на събитието.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Оперната прима Христина Ангелакова за втори път ще председателства журито на конкурса и по нейна покана за членове на журито в Панагюрище пристигат световните оперни звезди Дарина Такова, Радмила Бакочевич (Сърбия), Джорджо Мериги (Италия), както и директорът на Операта в Болоня Франческо Ернани – една от най-авторитетните и влиятелни фигури в оперния свят (дългогодишен директор на Арена ди Верона, Миланската Скала и Римската опера, финансист, мениджър и преподавател). 

По регламент Международният конкурс за млади оперни певци на името на оперната легенда Елена Николай ще се проведе в два тура по видове гласове и по реда на предварително изтеглен жребий. Всички творби се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано. Първи тур ще се проведе без публика, за втори тур и галаконцерта на лауреатите – входът е свободен. Галаконцертът на лауреатите ще се състои на 1 ноември от 18.30 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Пловдив под диригентството на    Лучано Ди Мартино.
 
Организаторът на конкурса - Община Панагюрище, е предвидил първа, втора и трета награди – за мъже и за жени, три специални награди – голямата награда „Елена Николай”, награда за млад изпълнител и награда на публиката за изпълнение на ария или песен от български композитор.

Поздравления за конкурса и  предложения за още четири специални награди приеха организаторите на Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” – Панагюрище 2014. Освен обявените по регламент награди участниците ще получат допълнителни възможности за професионално усъвършенстване и сценични изяви:

. Сдружение „Моцартови празници Правец`04” (организатор на музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец) с председател на УС Лъчезар Тодоров -  предоставя награда за най-добро изпълнение на ария от Моцарт – участие на отличения от журито млад изпълнител, в програмата на Единадесетия музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2015”.

. Международна фондация „Дарина Такова” и Международната академия на изкуствата-Аполония предоставят възможност за участие в Майсторския клас на Дарина Такова през 2015 година, като двете организации поемат настаняването и таксата-участие на младия оперен певец.

. Държавна опера – Русе, с директор Найден Тодоров отново ще осигури дебют на  носителя на Голямата награда в спектакъл на Русенската опера. През месец февруари носителката на Голямата награда „Елена Николай” 2013 – Беса Лугичи от Косово, направи незабравим дебют в ролята на Мими от операта „Бохеми” на Пучини на сцената на Русенската опера. Носителите на Първа награда за жени Вера Гиргинова и Втора награда за мъже (при неприсъдена първа) Делян Славов участваха в премиерния спектакъл „Дон Жуан” от Моцарт на Русенската опера. С този спектакъл бе открито десетото юбилейно издание на „Моцартови празници Правец`2014”.

. Държавна опера – Пловдив, с директор Нина Найденова осигурява специална награда – участие на наградения млад изпълнител, дебют в премиерен спектакъл на театъра.

Наградите ще бъдат разпределени по преценка на журито на конкурса.




Автор:
Сийка Лапачка
Публикация:
21.10.2014 г. 12:09
Посетено:
1380
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/20071-mladi-operni-talanti-ot-shest-strani-v-konkursa-elena-nikolay