Конкурси

Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев"

За автори от 14 до 25-годишна възраст

Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев"


◊ СЪБИТИЕТО

През есента на 2014 г. за тридесет и първи път Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев".

Конкурсът е обичан и популярен сред младите автори от страната и се е утвърдил през годините като една необходимост за тяхното развитие. За много от участниците той е първо признание, първа публикация, първа стихосбирка. Националният конкурс е утвърдена школа за откриване на таланти, пространство за контакти и творчески обмен, място за раждане на нови творчески идеи. Тук младите творци се срещат с известни поети, общуват с критици и издатели, опознават се и създават нови приятелства.

Организатори: Община Стара Загора, Библиотека „Родина”, Къща музей „Гео Милев“ с участието на издателство „Жанет45“


◊ РЕГЛАМЕНТ

Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви.

1. В конкурса могат да вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от двадесет и пет години към датата на отчитане на конкурса (07.11.2014 г.), които нямат издадена стихосбирка.

2. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби, напечатани в три еднообразни екземпляра.

3. Жури
Конкурсните произведения се журират от утвърдени национални литературни творци и критици и от млади автори, лауреати на Голямата награда от конкурса през изминали години.

4. Награди:
. Първа награда - призът Златното яйце и издаване на самостоятелна първа стихосбирка.  
. Втората и третата награда – парични премии.
. Присъждат се и поощрения.

5. Отчитане на резултатите:
Резултатите от ХХХІ Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” ще бъдат обявени на Галавечер на отличените участници на 7 ноември 2014 г. (петък).По традиция за участниците в НМКП „Веселин Ханчев” се организира Поетическа работилница – с участие на журито, която през 2014 г. ще се проведе на 8 ноември (събота). Конкурсната програма ще бъде изпратена на посочен от участника електронен адрес след 27 октомври 2014 г.

Творби на участниците се приемат до 3 октомври 2014 г.:
. на e-mail: lib@rodina-bg.org
. на факс: 042 603 950
. с препоръчана кореспонденция на адреси:
    6000 Стара Загора, бул. "Руски" 17, Библиотека „Родина” или
    6000 Стара Загора, бул. "Цар Симеон Велики" 107, Отдел „Култура и туризъм”, Община Стара Загора.

Изпратените творби трябва да са придружени с точно посочени име и фамилия, адрес, телефон и дата на раждане на участника. Пътните и нощувките са за сметка на участниците. Организаторите осигуряват нощувки на преференциални цени при предварителна заявка.

Телефони за връзка и информация:

0884477919 – Мима Атанасова
0886463731 – Слава Драганова
042 630113, 042 603950, 042 623855 – Библиотека „Родина”
042 614863, 042 614862 – Отдел „Култура и туризъм”, Община Стара Загора.


◊ ЗА КОНКУРСА

Националният младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев” е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетическа столица на България. Тази престижна възраст е сериозна атестация за творческа зрялост и завоюван авторитет.

Младите поети идват от всички краища на страната, готови да четат стихове, да ги слушат, да разискват, да спорят. За мнозина от тях това е първа изява, първо признание на таланта им. Но конкурсът се очаква и от утвърдените вече творци, за които общуването с младите е едно предизвикателство. За старозагорската общественост с афинитет към поезията конкурсът е бил и си остава един празник.
 
Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов и др., за да стане ясно, че носителите на наградите “Веселин Ханчев” действително се превръщат от ярки “прохождащи” дарования в истински творци.
      
Съществуват и други литературни младежки конкурси, но Ханчевият конкурс запазва своята уникалност с фестивалния си характер. Тук младите автори се срещат с известни поети, общуват с критици и издатели, опознават се помежду си, зараждат се нови приятелства и творческо сътрудничество.

Много важна е помощта, която оказват приятелите на конкурса - бивши участници, поети, критици, издатели. Те вярват в мисията на конкурса и участват активно в неговото осъществяване.

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.09.2014 г. 22:01
Посетено:
1653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/19912-stara-zagora-shte-bade-domakin-na-natsionalniya-mladezhki-konkurs-za-poeziya-veselin-hanchev