Конкурси

България избира най-добрите си фантасти

През месец юни ще бъдат избрани най-заслужилите творци в жанра през последните години, които да представят страната ни на Еврокон

България избира най-добрите си фантасти


◊ СЪБИТИЕТО

България избира най-добрите си фантасти. През месец юни ще бъдат избрани най-заслужилите творци в жанра през последните години, които да представят страната ни на Еврокон.

Фантастиката продължава да набира сила в България, а творците й – да търсят все по-активна връзка със своите потенциални почитатели. След Фантастивала от края на май, който предостави възможност на феновете на жанра да се свържат един с друг и да научат от първа ръка за новостите и бъдещето във фантастиката, дойде време нашите творци да се представят и навън. Идеалната възможност за това е Еврокон – ежегодна среща на фантастите от целия континент, на която се излъчват награди за най-заслужилите творци от различните страни.

Също като песенния конкурс Евровизия, Еврокон се провежда в различен европейски град всяка година. В случая обаче награда получава не само един, а десетки творци, разпределени в 13 различни категории. Писатели, художници, популяризатори, филми, пиеси, списания и сайтове имат възможност да се борят за престижния приз на Европейското общество за научна фантастика. Всяка държава изпраща по една номинация за категория, а тя се бори за награда от комисията на Еврокон.

Тази година Еврокон ще се проведе в Дъблин, Ирландия, между 22 и 24 август. Специален гост ще бъде авторът на поредицата „Песен за огън и лед“ (послужила за създаването на хитовия сериал „Игра на тронове“), Джордж Р. Р. Мартин.

• Изборът на българските фантасти, които да представят страната ни пред Европа, в момента се провежда на SciFi.bg ( http://scifi.bg/evrokon-2014-predlojenia/ ). Там всеки активен почитател на фантастиката може да подкрепи своя любим творец или творчески продукт, които според него най-много заслужават честта да носят българския флаг. Номинациите за Еврокон са част от усилията на организаторите да популяризират жанра и да подкрепят качествените родни творци не само на местния пазар, но и по света.


◊ ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ

За Еврокон:
Еврокон се организира от Европейското общество за научна фантастика (European Science Fiction Society – ESFS) и се провежда от 1972 година насам.

Това е ежегодна среща на феновете на жанра, на която обикновено присъстват писатели и творци, с които посетителите да могат да общуват и да се запознават. Подобна е на Comic Con в САЩ, но е с по-скромен мащаб и доста по-некомерсиална насоченост.

Целта на Еврокон е да популяризира фантастиката в Европа, както и да стимулира творците в жанра да продължат да се развиват, независимо от коя държава са. Затова и събитието се провежда на различно място всяка година – миналата година беше в Киев, догодина ще бъде в Санкт Петербург, а през 2004 година е било дори в Пловдив. За същата цел служи и ежегодното номиниране и награждаване на творци от всички държави на континента.

България участва на Еврокон повече от 40 години. В поясненията под всяка категория можете да видите наградените български номинации до този момент.

За SciFi.bg:
SciFi.bg е българско онлайн списание за фантастика. Неговата цел е да популяризира жанра в България и да обедини феновете в сплотена група. Ежедневно се публикуват новини, статии и ревюта, свързани с научна фантастика, фентъзи, свръхестествена драма и ужаси. Списанието е насочено към хората с въображение, които не признават пределите на ежедневието. Ние сме устремени напред и нагоре, гледаме към бъдещето и оформяме настоящето. Стремим се да разберем повече за себе си, за мистериозното в живота, за това, което човечеството може да постигне. Включете се в търсенето ни и отключете въображението си, за да стигнем заедно до отговорите!


Автор: Петър Атанасов, SciFi.bg
03.06.2014 г. 16:15
Посетено: 1708
Етикети: издателства, автори, номинации, фантастика, Еврокон, българска фантастика, SciFi.bg
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/19367-balgariya-izbira-nay-dobrite-si-fantasti