Конкурси

Ново жури за конкурса на ВИК "Български роман на годината"

Читателите се включват в конкурса след оповестяването на шестимата финалисти

Ново жури за конкурса на ВИК "Български роман на годината"


◊ ЖУРИТО

Петър Анастасов, Димитър Томов, Ирина Вагалинска и Георги Коритаров – е журито, което ще избере българския роман на годината за 2005 г. Това бе обявено днес на пресконференция в столичния хотел “Downtown”. Журито бе избрано от Постоянния комитет на Фондация “ВИК” - Иван Гранитски, Недялко Йорданов, Раймонд Вагенщайн, Стефан Данаилов, Христо Друмев, Едуард Вик. Гласът на Боян Биолчев тази година бе замразен, поради факта, че книгата му “Амазонката на Варое” е сред романите, включени в третото издание на конкурса – съобщи Едуард Вик – председател на Фондация “ВИК”.

Отново пети член на журито при избирането на Българския роман на годината ще бъдат читателите. По регламент те ще се включат в конкурса след обявяването на шестимата финалисти.


◊ ПОВЕЧЕ

В пресконференцията освен г-н Едуард Вик, участваха Христо Друмев, Раймонд Вагенщайн, както и двама от членовете на новото жури – Петър Анастасов и Димитър Томов.

До този момент общо 66 заглавия са заявили участие в конкурса, обяви Елена Найденова, управител на Фондация „ВИК”. След предварителна селекция от новоизбраното жури, на 3 април ще бъдат официално оповестени романите, включени в третото издание на „Български роман на годината”. През месец юни журито ще обяви шестте романа, които ще се състезават във финалния кръг за Голямата награда. Името на победителя ще стане известно на официално церемония през ноември.


◊ ИЗ РЕГЛАМЕНТА И ИСТОРИЯТА НА КОНКУРСА

По регламент носителят на наградата “ВИК” получава 10 000 лева и предложение за превод на романа на английски език, осигурени от международната преводаческа компания „Вик транслейшънс И Ви Ес – „България” (основен спонсор на конкурса).

“Български роман на годината” бе учреден в началото на 2004 г. по инициатива на Фондация “ВИК”. За двегодишното си съществуване конкурсът се наложи като една от най-авторитетните литературни награди в България и спечели поддръжници в лицето на Министъра по европейските въпроси - г-жа Меглена Кунева и Министъра на културата - проф. Стефан Данаилов.

“Настоящата година е от изключително значение за затвърждаване имиджа на наградата “ВИК”, както и за нейното популяризиране извън границите на България в контекста на предстоящото присъединяване към ЕС” – коментира на пресконференцията Едуард Вик. „Основна цел на наградата е да стимулира публиката да чете добрата българска литература” – допълни председателят на Фондация „ВИК”.
Автор: Петя Рачева
09.03.2006 г. 15:33
Посетено: 625
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/1868-novo-zhuri-za-konkursa-na-vik-balgarski-roman-na-godinata