Конкурси

Отново театър на испански език

XV Национален конкурс за училищен театър на испански език

Отново театър на испански език


◊ СЪБИТИЕТО

Традиционният конкурс за училищен театър на испански език ще се проведе на 14 и 15 февруари в НАТФИЗ, съобщават от испанското посолство. Ученици от гимназиите и основните училища, където се изучава езикът на Сервантес, ще се представят в състезанието.

Конкурсът ще излъчи групите, които ще представят България на XXI Международен фестивал за училищен театър на испански език, който тази година ще се проведе в София от 24 до 28 април. В него ще участват по две групи от всяка от Полша, Словакия, Чехия, Русия, България, Румъния и Унгария


◊ ПРОГРАМАТА

Ето подробности от програмата:

• 14 февруари, 10:00 часа: Откриване, последвано от представяне на пиесата на театрална група на IV ЕГ „Ф. Жолио-Кюри", Варна, „Да живее херцогът, наш господар!" на Хосе Луис Алонсо де Сантос, ръководена от Камелия Савова и Хуан Мануел Леал Фунес. През деня ще се представят още 6 творби до 18:00 часа.

• 15 февруари: Ще се представят 7 творби от 10:00 до 17:30. Закриването ще започне в 17:40. Ще има музикални представления от различни училища, а в 18:45 ще се раздадат наградите.

Място на провеждане: НАТФИЗ, ул. „Г. С. Раковски" 108 А, София


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Отдел „Образование" на Испанско посолство в България със съдействието на Испанско посолство в България, Институт Сервантес София и Министерство на образованието и науката на България организира XV Национален конкурс за училищен театър на испански езикА, който тази година ще се проведе на 14-ти т 15-ти февруари в София.

Основната цел на този конкурс е разпространение на испанския език и култура, както и да обедини младите ученици, изучаващи испански език. Участниците имат възможност да демонстрират своите езикови възможности и креативност. Също така в продължение на два дни имат възможност да съжителстват с ученици от училища от различни градове в България.

Националният конкурс за училищен театър на испански език е отворен за всички училища за основно и средно образование в България, в които се изучава испански език.

В тазгодишното издание участват 14 групи от 10 града в България.

Десет от участващите групи са от испански езикови гимназии и паралелки и са следните:

София: 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес", 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо", 22 СОУ „Георги С. Раковски"; Дупница: СОУ "Св. П. Хилендарски"; Пловдив: ЕГ "Иван Вазов"; Бургас: ГРЕ "Г. С. Раковски" ; Русе: СОУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ"; Стара Загора: СОУ "Максим Горки"; Варна: IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри"; Велико Търново: ЕГ "Проф. Д-р Асен Златаров" .

Другите четири групи са от училища за основно и средно образование, в които се изучава испански като втори език. София: Първа английска езикова гимназия, Столичен център за работа с деца, ЧСОУ "Българско школо" и ГПЧЕ „Иван Вазов", Смолян.

Ще участват общо 128 ученици, придружавани от 20 преподаватели, които са също и режисьори на творбите.

Ще бъдат представени 14 творби или адаптации на творби на класически и съвременни испански автори. Някои от пиесите са оригинални произведения на преподавателите.

Награди и дипломи ще получат всички участници.

 

Автор:
Елиана Митова
Публикация:
07.02.2014 г. 22:38
Етикети:
конкурсиспански езиктеатърИнститут Сервантес
XV Национален конкурс за училищен театър на испански език
Посетено:
2962
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/18554-otnovo-teatar-na-ispanski-ezik