Конкурси

Първи международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай"

За оперни певци на възраст от 23 (навършени) до 33 години (включително)

Първи международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай"


◊ СЪБИТИЕТО

От 27 до 30 октомври 2013 година град Панагюрище ще бъде домакин на първото издание на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”, организиран от Община Панагюрище с подкрепата на Фондация „Америка за България” и със съдействието на Асарел Медет АД и Микро Вю Ендоскопи Оптик АД.

Град Панагюрище е родното място на легендарната оперна певица Елена Николай, която с яркото си присъствие на световния оперен небосклон допринесе за трайното утвърждаване на постиженията на българското оперно изкуство и популяризирането на българската култура.

Първият международен конкурс за млади оперни певци на името на Елена Николай ще събере на една сцена младите таланти на България, ще им даде възможност да представят своята дарба пред авторитетно жури и да участват в една благородна надпревара, в която да се отличат най-подготвените за голямата сцена. Амбицията на организаторите е с всяко следващо издание да се разширява международното участие, което със сигурност ще популяризира културното наследство и традиции на Панагюрище и областта и ще спомогне за откриването на нови хоризонти за региона като привлекателна туристическа, културна и бизнес дестинация. Конкурсите са и начин за привличането на интереса на различни поколения зрители към класическата музика.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Конкурсът ще се проведе от 27 до 30 октомври 2013 година в два тура. Заявление за участие могат да подадат оперни певци на възраст от 23 (навършени) до 33 години (включително) на имейл адрес info@elenanikolai.com или в сайта на конкурса. Срокът за записване е до 20 октомври 2013 година.

Конкурсът ще се проведе в залата на Театър Дом-паметник град Панагюрище по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен в деня преди началото на конкурса. Всички творби се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано.

Гала концертът на лауреатите ще се състои на 30 октомври от 18.30 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник - Панагюрище със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Стара Загора, диригент Григор Паликаров.

Председател на журито е оперната прима Христина Ангелакова. Почетен член на журито е именитата италианска оперна певица Бруна Балиони, която за първи път ще посети България. Още две световнопризнати оперни имена ще се присъединят в подкрепа на оперните таланти като членове на журито – Дарина Такова и Калуди Калудов. Член на журито е и диригентът Григор Паликаров – един от най-предпочитаните и успешни български диригенти.

Предвидени са първа, втора и трета награди – мъже, жени, както и три специални награди – голямата награда „Елена Николай”, награда за млад изпълнител и награда на публиката за изпълнение на ария или песен от български композитор.

Вход за публиката свободен.



• Още информация за конкурса, подробности за регламента и регистрация за участие: http://elenanikolai.com/

Автор:
Сийка Лапачка
Публикация:
11.10.2013 г. 15:44
Посетено:
1469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/17807-parvi-mezhdunaroden-konkurs-za-mladi-operni-pevtsi-elena-nikolay