Конкурси

Русенската опера - домакин на Петия международен конкурс по оперно дирижиране "Синият Дунав"

60 диригенти от цял свят се включват в надпреварата, която ще завърши на 20 септември със спектакъла на операта "Бохеми"

Русенската опера - домакин на Петия международен конкурс по оперно дирижиране "Синият Дунав"


◊ СЪБИТИЕТО

От 5 до 20 септември крайдунавската столица ще привлече вниманието на световната музикална общественост с петото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране "Blue Danube".

Организатори на проявата са австрийската компания Blue Danube Music Impresario, Музикална къща V'AMO и Държавна опера Русе. Целта на събитието е да се подпомогнат млади музиканти от различни страни, като им се даде шанс за изяви през следващите две години в различни оперни театри и оркестри.

Съгласно статута на конкурса най-добре представилите се участници получават покана за гастрол в Държавна опера - Русе; Държавна опера - Бургас; Симфоничен оркестър – Пазарджик; Фолкстеатер Рощок, Германия; Национален оперен театър Бърно „Яначек“, Чехия; Национален оперен театър - Белград, Сърбия; Оперен театър „Царицин“ - Волгоград, Русия; Националния Моравскосилезийски Театър – Острава, Чехия; Националния оперен театър на Сараево, Босна и Херциговина; както и участие в Гала представлението при закриване на конкурса на 20 септември.

Конкурсът се провежда за пета поредна година, но за първи път в Русе. Любопитна подробност е, че в света има само няколко подобни конкурса за диригенти – най-известни са конкурсите в Белиндзона (провежда се на всеки три години) и в Барселона.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА "СИНИЯТ ДУНАВ"

В Петия международен конкурс по оперно дирижиране "Blue Danube" ще вземат участие 60 диригенти от над 40 националности. Авторитетно жури ще оценява кандидатите в три тура.

Журито на конкурса включва утвърдени професионалисти в оперното изкуство – диригенти, директори на оперните театри, режисьори, продуценти и импресарии. Сред тях са Лари Нюланд (САЩ), председател на журито; Нийлс Муус (Австрия), Директор на оперната програма във Виенска консерватория, бивш интендант и главен диригент на Фолксопер във Виена и Ландестеатер в Инсбрук, Австрия; Михаела Силвия Роска (Тимишоара, Румъния); Найден Тодоров, диригент; Юри Илинов (Волгоград, Русия).

В програмата на конкурса са включени оперните спектакли „Вълшебната флейта” от Моцарт, „Кармен” от Бизе, „Бохеми” от Пучини с участието на солисти, хор и оркестър на Държавна опера Русе.

Първият тур ще се проведе от 5 до 11 септември с начален час 10.00 часа. Регламентът включва оценяване на всички участници, на които се дава възможност да дирижират репетиции на съответните оперни заглавия. На 11 септември след края на регламентираното конкурсно време ще бъдат обявени допуснатите участници във втори тур.

Втори тур ще се проведе от 12 до 17 септември включително. Ще бъдат допуснати 18 диригенти, които ще дирижират музикални репетиции в рамките на 75 минути. Класираните диригенти за Трети тур ще бъдат обявени на 17 септември след редовното конкурсно време. До трети тур ще бъдат допуснати 6 диригента.

Трети тур ще се състои от 18 до 20 септември. Предвижда се активно участие на финалистите в репетиции на спектакъла на операта „Бохеми” – всеки диригент ще дирижира по едно действие.

Церемонията по награждаването е на 20 септември, след което победителите (първа, втора и трета награда) дирижират спектакъла на операта „Бохеми” на сцената на Държавна опера Русе.

Входът за публиката по време на Петия конкурс за оперни диригенти е свободен. Церемонията по награждаването и гала спектакълът на операта „Бохеми” – с билети.


. Подробната програма на конкурса може да видите на http://www.ofd-rousse.com/Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
06.09.2013 г. 14:04
Посетено: 1369
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/17544-rusenskata-opera-domakin-na-petiya-mezhdunaroden-konkurs-po-operno-dirizhirane-siniyat-dunav