Конкурси

Конкурс за компютърна презентация и видеоклип "Разкажи за културното ни минало"

За хора от всички възрасти с авторски презентации или видеоклипове за културно-историческото минало на Стара Загора и региона

◊ СЪБИТИЕТО

Библиотека „Родина" – Стара Загора, и коалиционните й партньори по проект „Старозагорска е-памет" - ОБ „Искра" гр. Казанлък и библиотеките в селата Калояновец, Кирилово и Хрищени, обявяват конкурс за компютърна презентация и видеоклип на тема „Разкажи за културното ни минало"

Разкажете за: историята на културно-историческите забележителности от старозагорския регион – църкви, училища, читалища, паметници и стари сгради, паркове и местности, колоритни улици и дворове; за личности и известни фамилии с принос в културния, обществения и икономическия живот на Стара Загора и областта.

Разкажете за: народните ни традиции и обичаи – при сватба, смърт, годеж, прощъпулник...; за Сурва, Баба Марта, Великден, Гергьовден..., опазени и съхранени в бита на местните общности от старозагорския регион.


◊ ЗА УЧАСТИЕ

Общи условия: В конкурса могат да участват хора от всички възрасти с авторски презентации или видеоклипове за културно-историческото минало на Стара Загора и региона.

Участието в конкурса „Разкажи за културното ни минало" означава, че авторите са съгласни с условията на конкурса, както и, че Библиотека „Родина" има право да използва наградените видеоклипове и презентации с образователна цел и за популяризиране на културно-историческото наследство на старозагорския регион.

Библиотека „Родина" може да преотстъпва изпратените материали само на своите партньори по проекта „Старозагорска е-памет".

Библиотека „Родина" и партньорите й се задължават да не използват презентации и видеоклипове от конкурса с търговска цел.

Селектираните творби ще бъдат качвани на страницата на библиотека „Родина" във фейсбук: https://www.facebook.com/LibraryRodina.

• С колко материала може да се участва в конкурса: Всеки участник има право да изпрати 1 презентация и 1 видеоклип, изработени през 2013 г., които не са участвали в други конкурси.

• Технически параметри и изисквания за презентациите:
Размер на файла: до 90 МБ
Формат на файла: pdf, ppt, pps, pptx (Powerpoint)

Технически параметри и изисквания за видеоклиповете:
Продължителност: от 3 до 10 минути
Формат на видеото: DV (PAL) или HDV, препоръчителен bitrate 8 Mbps
Препоръчителен формат на файла: mpеg2 и mp4 (H.264)

Броят на слайдовете в презентацията и дължината на видеото на са определящи за крайния резултат. Важни критерии са оригиналност, достоверност, автентичност, както и използването на различни по вид художествени изразни средства и оформление.

• Краен срок за изпращане на авторските материали:
30 септември 2013 г.

Как да участвате:
1. Правите видео или презентация по темата;
2. Качвате го на сървър за споделяне на файлове (например чрез: транZит; Google Drive и др.)
3. Изпращате ни писмо на имейл lib@rodina-bg.org със следната информация: трите имена на неговия създател, възраст, населено място, телефон и e-mail за връзка. В писмото поставяте линк към своята презентация или видеоклип, качени на избрания от вас сървър за споделяне на файлове.
4. Файловете могат да бъдат изпращани и на физически носител на пощенски адрес: Библиотека Родина, бул. Руски 17, Стара Загора 6000 – за конкурса „Разкажи за културното ни минало".

• Определяне на победителите:
Победителите ще бъдат определени от компетентно жури, съставено от специалисти в областта на историята, фотографията и журналистиката.

Журито си запазва правото да не присъди някоя от наградите, а също и да раздели първата награда между двама участници. Решението на журито не подлежи на обжалване.

• Ще бъдат раздадени следните награди:

Първа награда – двудневен уикенд за двама и диплом
Втора и трета награда – предметни награди и диплом

Очакват Ви още награди и поощрения!

Наградите ще бъдат обявени в рамките на празниците, посветени на 5 октомври – Ден на Стара Загора, и 1 ноември – Ден на народните будители. Точната дата, място и час ще бъдат обявени допълнително.

Въпроси може да задавате на lib@rodina-bg.org
За повече информация:
Красимира Лекова, 0884477913
Слава Драганова,0886463731

Проектът „Старозагорска е-памет” е финансиран по Грантовата схема за финансиране на иновативни проекти на програма „Глобални библиотеки - България”.

Автор:
Община Стара Загора
Публикация:
21.08.2013 г. 11:26
Етикети:
библиотека РодинавидеоклипОбщина Стара Загораконкурс
културно минало
проект Старозагорска е-памет
компютърна презентация
Старозагорски регион
Посетено:
2430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/17490-konkurs-za-kompyutarna-prezentatsiya-i-videoklip-razkazhi-za-kulturnoto-ni-minalo