Конкурси

Отворена покана за участие в изложбата на медийни изкуства ''Home/s" в Атина

В рамките на проекта "ArtUP!" на Гьоте-институт в България, Гърция и Турция

Отворена покана за участие в изложбата на медийни изкуства ''Home/s" в Атина


◊ СЪБИТИЕТО

След изложбата "Съседства X.0" (2012) в Анкара и серия от изложби под названието "PARABOLE" (2013) в няколко града в България, ArtUP! подготвя следващата изложба "Home/s", която ще се състои в Атина.

ArtUP! кани за участие, както стартиращи, така и вече утвърдени артисти от България, Гърция и Турция да представят свои творби в изложбата "Home/s" в Атина, която ще бъде курирана от Дафне Драгона и Катерина Гудзюли.

Изложбата "Home/s" ще се състои от 11 октомври до 17 ноември 2013 в музея Бенаки (Pireos Annex) в Атина. "Home/s" ще бъде представена и онлайн на ArtUP!

Проектът ArtUP!, в сътрудничество с художници и куратори от България, Гърция и Турция, създава регионални и виртуални изложби. ArtUP! изследва сцените на медийните изкуства в България, Гърция и Турция чрез тематични изложби, имащи за цел да представят локалните и глобални теми, да затвърди културните връзки, както и да стимулира нови платформи за сътрудничество между артисти, куратори и публика.


. Повече информация относно регламента за участие може да откриете на адрес: http://www.goethe.de/artup

Краен срок: петък, 26 юли 2013.



◊ ЗА ТЕМАТА НА ИЗЛОЖБАТА

"Home/s" има за цел да анализира понятието "дом" във времена на постоянна свързаност, както и да дискутира новите значения на преместването и трансформацията. Повлияна от творбите на Вилем Флусър, изходна точка за изложбата ще бъде фундаменталното противоречие на понятието "дом". Осигурявайки ни така необходимото усещане за принадлежност, домът ни дава контекста, чрез който разпознаваме света, но едновременно с това ни пречи да го видим наистина. Изграден "не от осъзнати правила", а по-скоро от "подсъзнателни навици", които ни покриват като "пухено одеяло", домът ни е защитена зона, която, макар и уютна, неизбежно допуска и малка възможност за промяна. Но къде е домът днес? Кои навици ни свързват с него? Как са опосредствани те от технологиите? И как може да превъзмогнем техните ограничения?

Новата ArtUP! изложба има за цел да предостави възможни отговори на тези въпроси и да разсъждава над различните начини да 'се почувстваш у дома' в ерата на мрежовите технологии. По-точно ще изследва как се сформира едно ново чувство за принадлежност с помощта на мрежовите технологии, което се реализира чрез медийното ни присъствие и се захранва от него. Дали множеството връзки, изградени между граждани на различни държави по време на размирици и бунтове, не са новия дом за множеството? Дали възможностите, които дава комуникацията без граници, не са отговорът за всички, които са постоянно на път? Наистина ли сме у дома в рамките на мрежата? И как технологиите могат да уловят, засегнат или променят чувството ни за принадлежност?

Предефиниране на понятието дом ще бъде търсено чрез презентации на различни артистични проекти и творчески практики от трите страни участнички.


Автор:
Павлина Младенова
Публикация:
27.06.2013 г. 17:01
Посетено:
1901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/17317-otvorena-pokana-za-uchastie-v-izlozhbata-na-mediyni-izkustva-home-s-v-atina