Конкурси

Национален конкурс за нравствено-религиозна поезия

Конкурсът е явен, без възрастови ограничения

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Лопушански манастир „Свети Йоан Предтеча”, под патронажа на Видинска света митрополия организират

Национален конкурс за нравствено-религиозна поезия

Идеята за този конкурс е родена в двора на Лопушанския манастир „Свети Йоан Предтеча”. Епископ Сионий, игумен на манастира, раздаде на наградените и участниците в конкурса „Елате ни вижте” по една Библия. Тогава именно възникна и предложението за нов конкурс – „Под манастирската лоза”.

При наличието на тематични конкурси за лирични и любовни стихове, за гражданска поезия, защо да нямаме и за религиозна поезия? И още един аргумент:

В една от килиите на манастира изживяваше последните си дни епископ Нестор, дългогодишен служител на църквата, игумен на Рилския, Троянския, Бачковския и Лопушанския манастир, поет. Срещата с него бе заснета, без  да се знае, че това ще е сбогуване със стария монах. В това филмче той говори и за срещата си с поети, автори на голям брой религиозни текстове и стихотворения: Йордан Стубел и Емануил Попдимитров.
http://www.youtube.com/watch?v=B7cVM1EwU4k

Всичко това, както и грижовното отношение на епископ Сионий към участниците в конкурса, е предостатъчно основание за обявяване на настоящия конкурс.


• Условия – стихотворение или импресия (не повече от 2 стр.!).

• Конкурсът е явен, без  възрастови ограничения. Творбите да бъдат съпроводени с кратка информация за автора – име, адрес, телефон и e-mail за обратна връзка.
Краен срок за изпращане на творбите до посочения e-mail polikarpsk@abv.bg  - 24 май 2013 г

***

Обявяването на този конкурс на 14 април не е случайно – денят на Преподобния св. Йоан Лествичник, един от най-почитаните отци-книжовници, авторът на „Лествица” („Стълбица”), най-великото творения на ранното християнско средновековие, което е първата (след Свещеното писание!) светоотеческа книга преведена на български език от времето на цар Симеон I. Книгата е преведена на латински, на арабски, грузински, италиански, испански. И е в основата на редица съвременни поучения, образец на литературно писане, наред със съчиненията на св. Григорий Палама, св. Йоан Златоуст, блажения Августин и др.

Награди:

. Първа награда – 250 лв.
. Втора награда – 150 лв
. Трета награда – 100 лв.

Наградите ще бъдат връчени на 23 юни, неделя, в навечерието на патронния празник на Лопушанския  манастир - Свети пророк Йоан Предтеча, в двора на манастира.

Автор:
Организаторите
Публикация:
14.04.2013 г. 11:07
Етикети:
Национален конкурс
нравствено-религиозна поезия
Видинска света митрополия
Свети Йоан Предтеча
Лопушански манастир
Посетено:
2660
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/16796-natsionalen-konkurs-za-nravstveno-religiozna-poeziya