Конкурси

Държавна опера Стара Загора - кастинг за артисти-солисти

Конкурс за млади български изпълнители

◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Стара Загора започна новата 2013 година със смел творчески експеримент. В първите дни на месеца бе обявен кастинг за артист-солисти за всички роли в операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт.

Конкурсът е за млади български изпълнители, които не са обвързани с договор за работа на щат.

Задължителното условие е владеенето на цялата партия на италиански език, а речитативите на български.


◊ ЗА УЧАСТИЕ

Желаещите да участват трябва предварително да се регистрират на сайта на Държавна опера Стара Загора като посочат за коя роля кандидатстват.

Прослушването става пред комисия от специалисти, които посочват кой музикален номер да бъде изпълнен.

Възможни са не само солови, но и ансамблови изпълнения заедно с други участници в кастинга.

„Младите артисти ще усетят магията на Старозагорската опера, изключителна добросърдечност и професионализъм на колектива й. Ще се изявят пред публика с висок вкус и критерии.“ – коментира Красимир Къшев, директор на Държавна опера Стара Загора.

На одобрените артисти ще бъдат предоставени възможности за работа на сцена в професионален музикален театър под ръководството на режисьор и диригент, както и с оркестър и в ансамбъл. Те ще участват в спектакли на сцена пред публика, ще придобият професионален опит, отговарящ на съвременните изисквания към младите оперни изпълнители.

Кастингът ще бъде проведен в края на месец май. Веднага след това започва репетиционният процес, който е в рамките на 2 седмици, а спектаклите са непосредствено след приключването му.

Срокът за регистрация е 28 февруари 2013 година. Още в първите дни след публикуването на обявата има вече заявен интерес от изпълнители за трите главни роли.
Такъв вид обучение – майсторски клас на сцена организира и Международна оперна академия и той ще се проведе в Стара Загора през месец юни.


. Повече информация - на сайта на Държавна опера Стара Загора
http://www.opera-starazagora.bg 
и на тел. 0885 003573 – Ина Фратева, артистичен секретар
 

 

Автор:
Уляна Кьосева, специалист маркетинг и реклама
Публикация:
18.01.2013 г. 14:38
Посетено:
1323
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/16179-darzhavna-opera-stara-zagora-kasting-za-artisti-solisti