Конкурси

Национален ученически конкурс "Цончо Родев" за разказ на историческа тема

За ученици от цялата страна от 8. до 12. клас.

Национален ученически конкурс "Цончо Родев" за разказ на историческа тема


◊ СЪБИТИЕТО

В памет на българския писател Цончо Родев

Община Провадия и
Народно читалище „Алеко Константинов 1884 г."
обявяват
Национален ученически конкурс "Цончо Родев" за разказ на историческа тема

„Изпитания на българския дух"


• Право на
участие имат ученици от цялата страна от 8. до 12. клас. Участието е индивидуално.


◊ ЦЕЛИ НА КОНКУРСА

. Да поощрява и развива творческите заложби и търсения на децата и младите хора;
   
. Да събуди интерес към българската история и към богатото и увлекателно творчество на съвременния белетрист Цончо Родев, посветено на изпитанията на българския дух;
   
. Да съдейства за формиране на родолюбие, чувство за отговорност към родната земя и достойнството на българския род; на ново гражданско поведение, в което толерантността към различното е неразделна от любовта към своето.


◊ РЕГЛАМЕНТ

• Разказът да бъде написан на български книжовен език, като са спазени правописните, граматическите и пунктуационните правила.
  
• Обемът на текста да бъде не повече от 4 страници А4, шрифт Times New Roman, 12 пункта.
   
• Произведението да съдържа послание към читателите по проблемите, свързани с темата.
   
Заглавието на разказа може да не съвпада с дадената тема, но съдържанието му трябва да се съотнася с нея. Възможно е сюжетът да бъде свързан с най-старата българска история, със създаването и укрепването на Българската държава; със защитата на славянобългарската писменост, с църковните борби; борбите за просвещение и запазване на българската народност и вяра; с национално-освободителните борби преди и по време на Възраждането; с някоя от справедливите за българския народ войни, в която знайни или незнайни войни са проявили доблест, храброст и самоотверженост; със Съединението на България... Подходяща е всяка една случка, в която родолюбието и духът на един или повече герои, или на целия българския народ, са подложени на изпитание.


◊ ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ

• Конкурсът е анонимен. Текстовете (записани като документ, съвместим с Word 97-2003) да бъдат прикрепени към писмото в отделен файл, несъдържащ информация за автора. В имейла впишете данните за участника: трите имена, адрес, телефон за връзка и имейл, клас, училище; тел. за връзка с училището, в което участникът учи.
  
• Творбите за участие в конкурса се приемат до 30 април 2013 г. само по електронен път на E-mail: nk_rodev@abv.bg
   
Тел. за връзка: 0518/ 422 80
   
Организаторите си запазват правото да публикуват и репродуцират конкурсните творби с цел популяризирането на конкурса.
   
Няма да бъдат журирани творби, които не отговарят на регламента за участие.
   
Протоколите от заседанието на журито, както мястото и началният час на награждаването ще бъдат публикувани в сайта на Община Провадия.


◊ НАГРАДЕН ФОНД

Осигурен е изцяло от дарения на Цончо Родев, Йоланта Родева и приятели.

. Първа награда - 250 лева
. Втора награда - 150 лева
. Трета награда - 100 лева

В сайта на Община Провадия и на НЧ "Алеко Константинов 1884 г." ще бъдат публикувани отличените творби.

*Забележка: Наградите, които отличените нямат възможност да получат лично, ще се изпращат по пощата.


◊ ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ

За да развият участниците творческите си заложби и вкуса си към детайлите, може да потърсят книгите на големия български писател, родения в Провадия Цончо Родев: историческите му романи "Човекът без сянка" (посветен на Априлското въстание), "Наричаха ме Желязната ръка" (на Въстанието на Ивайло), "Двама срещу ада", "Изпитание" ( най-ярката художествена творба, посветена на Съединението и Сръбско-българската война), "Черният конник", "Мечът на непримиримите", "Пиратът" ("С черен лъв на мачтата"); сборниците с разкази "Съкровището на Лизимах", "Отгласи", "Отмъстителят", "Една торба ключове"; очеркът "Отвъд синия праг", историческата трилогия „Тътени", „Бурята", „И стана ден"...

 
◊ ЗА ЦОНЧО РОДЕВ

Желанието на повдигне самочувствието и духа на умните, трудолюбиви и талантливи деца на България подтикна един от най-ярките автори на съвременна историческа проза в българската литература - Цончо Родев, да постави началото на Ученическия литературен конкурс в Провадия. В този град сладкодумният белетрист е роден на 9 юни 1926 година. Баща му е известният адвокат Христо Родев, народен представител, човек със собствена позиция и с будна гражданска съвест. Младите наследници на стария габровски род Родеви (дал на историята ни много именити личности) - Цончо и двете му сестри Христина и Йоланта, са възпитавани в дух на родолюбие и любов към знанието. И тримата завършват висше образование; двете момичета - медицина в чужбина. Най-малкият - Цончо Родев, учи в Първа мъжка гимназия в Провадия, откъдето е изключен след започналото преследване срещу децата на осъдените от т. нар. Народен съд след 9 септември 1944 година. Впоследствие Цончо Родев завършва гимназия във Варна, а после - Юридическия факултет на Софийския университет. Като син на "народен враг" той няма право да практикува... Така се отдава на страстта си от ученическите и студентските години - литературата. Несправедливо нанесената рана той превръща в сила, с която осмисля не само своя живот, но и живота на другите.

С многобройните си очерци, разкази и романи Цончо Родев присъства в българската литература вече близо 60 години. Открил призванието си в историческата белетристика, пресъздава ярки моменти от българската история - трагични и звездни. Надниква и в морските дълбини, на които също са посветени част от книгите му. За това му помага и опитът на водолаз - един от основателите на подводната археология е в България.

Цончо Родев е почетен гражданин на Провадия и на Сливен, носител на наградите „Добри Чинтулов" и „Д-р Иван Селимински". В продължение на 18 години писателят изследва историята на град Сливен и областта. Трилогията „Тътени" (1980), „Бурята" (1986), „И стана ден" (1998) е своеобразен литературен паметник на бурната история на този бунтовен български град. През 2000 г. Соня Келеведжиева издава монография за писателя - „Цончо Родев - един живот за България". През 2006 г. Общинския съвет - гр. Сливен удостоява Цончо Родев с наградата „За граждански принос".


Автор:
Организаторите
Публикация:
11.01.2013 г. 21:08
Етикети:
Посетено:
2228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/16146-natsionalen-uchenicheski-konkurs-tsoncho-rodev-za-razkaz-na-istoricheska-tema