Конкурси

V Международен конкурс "Поезията свързва хората – Моето любимо стихотворение" 2012/2013

Kонкурс за най-добро есе върху любимо стихотворение

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Евенс", съвместно с Полския институт в София, Сдружение „София: Поетики” и с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката имат удоволствието да обявят

V Международен конкурс за най-добро есе върху любимо стихотворение „Поезията свързва хората – моето любимо стихотворение”.

Под почетния патронаж на Министъра на националното образование на Република Полша

За лауреатите в конкурса ще бъдат заснети 5-минутни филми за програмата на Фондация "Евенс" „Поезията свързва хората – моето любимо стихотворение”.

Подобен конкурс Фондация "Евенс" обявява по същото време в Полша и Германия. Тържествената заключителна церемония, на която ще бъде премиерата на филмите с участието на наградените, ще се проведе във Варшава през месец юни 2013 г.


◊ ЗА УЧАСТИЕ

• Според приетите от Фондация "Евенс" критерии, учениците, които искат да участват в конкурса, трябва да напишат съчинение от 2 страници (не повече от 3600 знака) за любимото си стихотворение и за живота си.

• Форматът на работата е свободен, но все пак текстът трябва да съдържа отговор на следните въпроси:
1. Кое е любимото ти стихотворение (текст и автор) и кога го прочете за първи път?
2. Защо това стихотворение е важно за теб?
3. Къде живееш, как изглежда твоят ден, какво очакваш от живота, за какво мечтаеш и т.н.?

• Правила на конкурса:
1. В конкурса могат да участват ученици от всички основни и средни училища в България.
2. Работите не бива да съдържат повече от 3600 знака и следва да бъдат изпратени до 21 януари 2013 г. на следния електронен адрес halina.krastewa@instytutpolski.org и christoff78@abv.bg  или по пощата на адрес: Полски институт в София, 1000 София, ул. "Веслец" 12 (на плика се изписва: За конкурса „Поезията свързва хората”). Всяка изпратена работа трябва да съдържа: име и фамилия на автора, възраст, пощенски и електронен адрес и телефон за контакт, както и електронен адрес и телефон за контакт на учителя и името и адреса на училището.
3. Молим учителите да мотивират всички ученици да участват в конкурса.
4. Журито ще присъди 3 големи награди и 5 отличия. За тримата победители ще бъдат заснети кратки 5-минутни филми, които ще бъдат излъчени от националните телевизии в Полша, Германия и България. Освен филмите лауреатите ще получат като награди книги. Журито ще обяви резултатите в началото на февруари 2013 г.
5. Представител на Фондацията ще се свърже с победителите и в срок до 15 май 2013 филмите за тях ще бъдат заснети.
6. Официалното закриване на конкурса ще се състои през месец юни 2013 г. във Варшава. На празничната вечер ще бъдат поканени и наградени учениците.
7. Съставът на журито в Полша е: Адам Загайевски (поет) – председател на комисията, Януш Гловацки (писател), Мария Котовска (полонист), Яцек Миерославски (филмов оператор) и Ева Заджинска (режисьор).
8. Участие в журито в Германия са потвърдили: Михаел Крюгер – известен поет и издател и Томас Волфарт – директор на Literaturwerkstaat. Имената на останалите членове на журито ще бъдат публикувани по-късно.
9. Съставът на журито в Бьлгария е: Амелия Личева (поетеса, литературен критик, университетски преподавател) – председател на журито, Иван Христов (поет, литературен критик, представител на Сдружение „София:Поетики“), Силвия Чолева (поетеса, белетрист и журналист).

***

Международната програма на Фондация "Евенс" „Поезията свързва хората – моето любимо стихотворение” популяризира поезията и нейните почитатели с вярата, че техният ентусиазъм ще зарази хиляди, ако не и милиони граждани на Нова Европа. Програмата започва в Полша през 2006 г. Тя се разпространява по интернет, телевизията, на специални прожекции и включва няколкоминутни филмови портрети на хора, които представят своето любимо стихотворение и разказват за него в контекста на своя живот. Такива прожекции са се състояли вече във Варшава, Париж (Хотел дьо Вил, май, 2007), Венеция (по време на Биеналето на изкуството, септември 2007), Будапеща (по време на конференцията Световен политически форум, 2008), Тел Авив (в Полския културен институт, ноември 2008), в News School и в Полското консулство в Ню Йорк, март 2011 и 2012. Специална прожекция на филмите организира през март 2012 г. London School of Economics в рамките на Литературния фестивал. 

. С медийното партньорство на „Литературен вестник”.
Автор: Организаторите
08.12.2012 г. 21:38
Посетено: 8042
Етикети: Полски институт в София, Международен конкурс, конкурс, есе, Поезия, Сдружение София Поетики, Фондация Евенс, 2012/2013, Моето любимо стихотворение, Поезията свързва хората
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/16015-v-mezhdunaroden-konkurs-poeziyata-svarzva-horata-moeto-lyubimo-stihotvorenie-2012-2013