Конкурси

Национален ученически конкурс за есе

"Музеят на бъдещето" или "Червената книга на фолклора"

◊ СЪБИТИЕТО

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН
във връзка с отбелязването на 150-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов и 120-годишнината от основаването на Народния музей
обявява

Национален ученически конкурс за есе


на тема по избор в една от предложените две теми:

„Музеят на бъдещето (Моята представа за виртуален етнографски музей)“
или
„Червената книга на фолклора“



◊ РЕГЛАМЕНТ

Условия за участие и критерии за оценка:

1. В конкурса могат да участват всички ученици от средните училища на страната, които към момента на подаване на конкурсната творба са от V до XII клас включително.

2. Всеки участник има право да разработи и да подаде за конкурса съчинение в една от двете предложени теми. Всеки участник има право да разработи и да подаде за конкурса съчинения и по двете предложени теми, като разработките ще се оценяват самостоятелно.

3. Крайният срок за подаване на конкурсните творби е 15 октомври 2012 г. При изпращане на творбата по пощата или по куриер валидна е датата от пощенското клеймо на подателя.

4. Конкурсните творби може да изпращате на електронен адрес: konkurs_ese_2012@abv.bg или на пощенски адрес: София 1000, ул. "Московска" 6 А, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей, за конкурса за есе.

5. Изискваните формати на приеманите по електронен път файлове са документи на MS Office Word; Rich Text Format; Open Office. Обемът на изпращаните текстове не бива да надвишава 5 стандартни машинописни страници (9000 знака, включително интервалите). Текстовете да бъдат придружени от личните данни на участника: три имена, местоживеене, училище, клас, година на раждане. Текстовете, изпращани на пощенски адрес да бъдат в печатен вид (ръкописи не се приемат).

6. Конкурсните творби ще бъдат оценявани по шестобална система и с оглед на следните критерии: за тематичност – до каква степен разработката е подчинена на избраната от участника тема; за структура – доколко съчинението се вписва в жанровите рамки на есето и доколко подредена и логически свързана е приведената аргументация; за оригиналност – доколко участникът се стреми да разсъждава самостоятелно, да издига оригинални тези и да развива собственото си виждане по тях; за езикова култура. Оценките за оригиналност се умножават по две при крайното балообразуване.

Резултатите от конкурса ще бъдат тържествено обявени в рамките на предвидените за месец ноември Дни на Шишманов в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. Наградените творби ще бъдат публикувани.

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.09.2012 г. 20:17
Посетено:
3717
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/15415-natsionalen-uchenicheski-konkurs-za-ese