Конкурси

Международен конкурс за екслибрис - Русе

Посвещава се на годишнините на Паисий и неговата "История славянобългарска"

◊ СЪБИТИЕТО

Приключи срокът за приемане на творби за VІІІ-ия Международен конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека “Любен Каравелов” - Русе. Темата на форума е „Еx Libris – Ex History" и е посветена на 290-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 250-годишнината от написването на “История славянобългарска” – книга, поставила началото на Българското Възраждане.

През 2012 Международният конкурс за екслибрис се осъществява с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА 2012

В тазгодишното издание на конкурса участват 93-ма автори с 213 творби от 26 държави, между които Аржентина, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Германия, Италия, Китай, Литва, Македония, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, Словакия, Словения, Сърбия, Тайланд, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Хонг Конг, Хърватия, Чехия и Япония. Най-много са творците от България, следвани от Украйна, Аржентина и Полша.

И през 2012 авторите ще се състезават за ГОЛЯМАТА НАГРАДА на Библиотека “Любен Каравелов” - GRAND PRIX, която е в размер на 250 евро. За втора поредна година Специална награда ДЕБЮТ ЗА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ще бъде присъдена на най-талантливите млади участници в конкурса.

Наградите ще се определят от жури на открито заседание, документирано от медиите. Председател на журито ще бъде известният художник Иван Токаджиев. Селекционираните творби могат да се видят на изложба в Регионална библиотека “Любен Каравелов” през месец октомври 2012 година. По време на откриването на експозицията ще се обявят наградите и ще се състои церемонията по официалното им връчване.

Информацията за резултатите от конкурса, както и имената на отличените автори, ще бъдат публикувани на сайта на Библиотеката на адрес до края на месец октомври т.г.


◊ ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ЕКСЛИБРИС

Международният конкурс за екслибрис е уникален по рода си за България. В осемте му издания досега са участвали над 350 творци от 40 държави от Европа, Америка и Азия, а притежание на Русенската  библиотека е колекция от 1 800 екслибриса. От 2013 година дигиталните изображения на екслибрис колекцията ще бъдат достъпни не само през сайта на библиотеката, но и през интернет каталога на Европейската дигитална библиотека – Europeana.

Автор:
Публикация:
28.06.2012 г. 15:05
Етикети:
конкурс за екслибрисекслибрисПаисий
екслибрис Русе
Ex History
Еx Libris
Посетено:
1774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/15110-mezhdunaroden-konkurs-za-ekslibris-ruse