Конкурси

Първи международен конкурс за видеоклип "Посочете преводача"

За остроумен кратък видеоклип, насочващ вниманието към значението на литературните преводачи

◊ СЪБИТИЕТО

Първи международен конкурс за видеоклип "Посочете преводача"

Литературни преводачи не съществуват. С такова впечатление би останал човек в повечето случаи, ако съди по пресата, критическите отзиви и кориците на книги. Сякаш произведенията са по чудо написани на всички езици наведнъж. Ала Шекспир е създал сонетите си на английски, а те се четат по цял свят: на български, немски, шведски, каталонски... Следователно литературните преводачи съществуват. Помогнете им да станем видими.


ЕСАЛП, Европейският съвет на асоциациите на литературните преводачи (www.ceatl.eu) организира конкурс за остроумен кратък видеоклип, който да насочва вниманието към значението на литературните преводачи, към предизвикателствата, пред които те се изправят, и към ролята им в литературата. Приемат се видеоклипове с продължителност до 3 минути. На международния ден на преводача, 30 септември 2012 г., победителят ще бъде обявен и награден с 1000 евро.


◊ ПРАВИЛА НА КОНКУРСА

• Приемат се видеоклипове с продължителност до 3 минути.

• Участниците трябва да изпратят нискокачествена версия на авторски видеоклип между 27 август и 2 септември 2012 г. на страницата на ЕСАЛП във Фейсбук (www.facebook.com/ceatlfans). Избрани участници ще бъдат помолени за висококачествена версия на авторския им видеоклип, която ще бъде разпространявана от асоциациите членки на ЕСАЛП.

• ЕСАЛП има правото да използва наградения/те видеоклип/ове, за да популяризира дейността на литературните преводачи. ЕСАЛП се задължава да не използва други видеоклипове освен наградените без изричното разрешение на авторите им. ЕСАЛП може да преотстъпва изпратените видеоклипове само на своите асоциации членки. ЕСАЛП се задължава да не използва видеоклиповете с търговска цел.

• Журито на ЕСАЛП ще избере победител измежду десетте най-популярни видеоклипа на страницата във Фейсбук (до 16 септември 2012 г.).

• Асоциациите членки на ЕСАЛП имат правото да разпространяват видеоклиповете и да организират пресконференции, на които да показват наградените видеоклипове.

• Наградата за победителя е 1000 евро. Победителят ще бъде обявен на международния ден на преводача, 30 септември 2012 г., на страницата на ЕСАЛП във Фейсбук.

• Видеоклипове с обидно съдържание ще бъдат отстранени от конкурса и премахнати от страницата на ЕСАЛП във Фейсбук.

• Журито си запазва правото да не присъжда награда, а също и да раздели наградата между двама участници.

• Решението на журито не подлежи на обжалване.

Автор: Теодора Цанкова
06.06.2012 г. 10:29
Посетено: 2656
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/14898-parvi-mezhdunaroden-konkurs-za-videoklip-posochete-prevodacha