Конкурси

97 проекта в конкурса на VIVACOM за художествена трансформация на Телефонната палата

Проектът, спечелил наградата, ще бъде реализиран на фасадата на сградата

◊ СЪБИТИЕТО

97 проекта бяха получени до крайния срок за предложения в конкурса за художествена трансформация на Телефонната палата в София, обявен от VIVACOM през март. Своите идеи за художествена инсталация на фасадата на историческата сграда представиха артисти, дизайнери, урбанисти, архитекти. В момента тече етап на журиране, след който ще стане ясен победителят в конкурса. Той ще спечели награда в размер на 3 000 лв. и възможността да види реализирана своята идея на огромна площ в центъра на столицата.

Конкурсът със заглавие ТРАНСФОРМАЦИЯ цели да запази традиционната функция на сградата на Телефонната палата като посредник в комуникациите, като я трансформира в модерно градско място, локация за срещи и събития с прилежащата зала за изкуство и култура. Условието, на което трябва да отговаря проектът за трансформация на фасадата на Телефонната палата, е да не нарушава или променя трайно облика на сградата, обявена за паметник на културата. Почти всички идеи, участващи в конкурса, са съобразени с това задание и предлагат много иновативни и творчески решения за актуализиране на вида на фасадата, в които е заложена темата за комуникацията и различните й аспекти.


◊ ЖУРИ

Победителят в конкурса ще бъде избран от жури в състав: Адрияна Михайлова, Съветник Корпоративни проекти, събития и спонсорства във VIVACOM, Андрей Андреев-Вини, творчески директор на New Moment New Ideas Company, Велина Стойкова, графичен дизайнер в ПОСТСТУДИО, Адриана Андреева, куратор на SOFIA DESIGN WEEK, арх. Борис Енев от студио FORDEWIND и почетния член на журито Бернар Москени, главен изпълнителен директор на VIVACOM. Проектът ще бъде реализиран от VIVACOM до 1 юни 2012 г. като част от програмата на фестивала за съвременен дизайн SOFIA DESIGN WEEK, чиято основна локация е VIVACOM Art Hall в Телефонната палата.


◊ ЗА VIVACOM Art Hall

Именно VIVACOM Art Hall беше и първата стъпка в дългосрочния проект на телекома за актуализиране функциите на Телефонната палата в София. Компанията откри пространство за съвременно изкуство и култура с площ 500 кв. м. на първо ниво в сградата, което представя разнообразни културни проекти, изложби и събития. Проектът е приоритет на VIVACOM Фонд за 2012 и следва тенденциите, характерни за всички европейски столици – сгради с важно значение за индустрията и икономиката в миналото, които не се използват активно в момента, да придобиват нова функция за социалния живот, културата и комуникациите в града.   

Автор: Организаторите
05.05.2012 г. 16:11
Посетено: 1549
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/14675-97-proekta-v-konkursa-na-vivacom-za-hudozhestvena-transformatsiya-na-telefonnata-palata