Конкурси

Конкурс за възстановяване на откраднатия бюст-паметник на Димитър Наумов

Проектите трябва да се придържат към визията и мащаба на предишния паметник

Конкурс за възстановяване на откраднатия бюст-паметник на Димитър Наумов


◊ СЪБИТИЕТО

Община Стара Загора обявява конкурс за възстановяването на откраднатия през септември 2007 г. бюст-паметник на Димитър Наумов в парк „Пети октомври”.
   
• Проектите трябва да се придържат към визията и мащаба на предишния паметник, за което на участниците ще бъдат предоставени снимки. Художниците могат да участват индивидуално или в колектив. Ще бъде дадена една първа награда от 4000 лв. и две поощрителни по 300 лв. Първа награда включва пластичния проект, изработката на траен калъп на бюста на Димитър Наумов и авторски контрол при отливането, почистването, патинирането и монтажа на готовия бронзов бюст. 

• Проектите се предават в отдел „Култура, туризъм и вероизповедания“ на Община Стара Загора най-късно 40 дни след обявяването на конкурса, считано от 25 април.

• Журито ще включва представители на СБХ – София и Стара Загора, на община Стара Загора, в това число и главния архитект. Проектите ще бъдат разгледани в последователността на тяхното постъпване, като след определянето на първото място и двете поощрения ще бъдат отворени запечатаните непрозрачни пликове, съдържащи имената на авторите.

. Всички подробности за конкурса са публикувани на интернет страницата на община Стара Загора www.starazagora.bg, раздел „Обявления - култура”.

След изработването на бюста, той ще бъде монтиран върху съществуващия постамент в градската градина. За подобряване достъпа до паметника се предвижда да бъде изградена алея. 


◊ КОЙ Е ДИМИТЪР НАУМОВ

Димитър Наумов
е роден в Стара Загора през 1851 г., виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението. Учил е в цариградския Роберт колеж и е завършил земеделско училище в Табор (Чехия). През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно – представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора.

Димитър Наумов, един от строителите на следосвобожденска Стара Загора умира през 1884 г., едва на 33 години.

През 1934 г., по повод 50-годишнината от смъртта му, признателните старозагорци издигат в днешния парк „Пети октомври” бюст на своя именит съгражданин. Бюстът е бронзов, монтиран е върху гранитен постамент. Автор и изпълнител на проекта е скулпторът Васил Вичев.
    
През месец септември 2007 г. бяха откраднати бронзовите бюстове на Кольо Ганчев и Димитър Наумов. Със средства на община Стара Загора, през 2009 г. бе възстановен бюстът на Кольо Ганчев.



Автор:
Община Стара Загора
Публикация:
30.04.2012 г. 18:51
Посетено:
1755
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/14643-konkurs-za-vazstanovyavane-na-otkradnatiya-byust-pametnik-na-dimitar-naumov