Конкурси

Детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"

За пръв път и за български деца, живеещи в чужбина

Детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"


◊ СЪБИТИЕТО

За пръв път български деца, живеещи в чужбина, ще вземат участие в Детския национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”.

Те ще се изявят дистанционно в жанра автентичен песенен фолклор, раздел „Народно пеене – индивидуални изпълнители”. Изпълненията им, заснети с приемливо качество в подходящ видео или DVD формат, ще бъдат оценявани от журито.

• Заявките по образец и клиповете се приемат на електронен адрес: napevi_severozapad@abv.bg най-късно до 15 април 2012 г

• Клиповете могат да бъдат качени и в You tube, като в имейлите до организаторите обезателно трябва да се посочат линковете към тях. При възможност е препоръчително малките певци да са облечени в национални носии.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

„Поканихме деца от българската диаспора и нашата емигрантска общност за участие в „Напеви от Северозапада” чрез Агенцията за българите в чужбина, на която благодаря за сътрудничеството. Изпратихме покани и до българските училища и неправителствени организации зад граница. До момента интерес към конкурса са проявили нашенчета от Германия и Канада.

Живеем в информационно общество и социалните мрежи и възможностите на новите технологии може да ни помогнат да съхраним чувството за общност и да укрепим връзката на нашите многобройни емигранти с родовите корени. Независимо къде по света се намира човек, той носи дълбоко в душата си своята национална идентичност и си остава българин. След като получим клиповете, ще направим фен страница на конкурса във Facebook, за да стане тя една виртуална сцена за изява на млади фолклорни таланти.” – каза Асен Асенов – директор на Младежкия дом.

Тази година освен видео конкурса за народна песен, организаторите от Общински младежки дом – Монтана, допълниха към традиционните раздели на „Напеви от Северозапада” и още: „Народно пеене”, „Хореография” и „Инструменталисти”, и нов: „Фолклорни ансамбли за обработен фолклор”.


◊ ОЩЕ ЗА КОНКУРСА

Четвъртото издание на Детския национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”  ще се проведе на 27 и 28 април в областния град.

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков. Подкрепя го Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към каузата за съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад. Негови организатори са Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със  сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”.

. Подробна информация за предстоящия конкурс, неговия статут, нотите и текстовете на препоръчителните песни, са публикувани на сайта на Общински младежки дом – Монтана, www.omd-montana.dir.bg


. За повече информация:
Асен Асенов
Директор на Младежки дом – Монтана
0889 00 44 13
096 306 755


Автор:
Община Монтана
Публикация:
01.04.2012 г. 21:03
Посетено:
1967
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/14473-detski-natsionalen-folkloren-konkurs-napevi-ot-severozapada