Конкурси

Национални награди Алианц България - за живопис, скулптура и графика

На 5 април се открива софийската регионална изложба от третото издание на конкурса

◊ СЪБИТИЕТО

Конкурсът „Национални награди Алианц България - за живопис, скулптура и графика” вече е под патронажа на Министерство на културата, съобщиха от Съюза на българските художници.

Конкурсът се организира от Алианц България в сътрудничество със СБХ. Целта на Алианц е, в тези трудни за културата времена, да подпомогне и даде възможност на автори от цялата страна да покажат пред публика свои произведения и да представи последните постижения на българските изящни изкуства.

• На 5 април предстои да бъде открита софийската регионална изложба от третото издание на конкурса, който включва художници и от Перник, Благоевград и Кюстендил.

Творбите за участие на авторите ще се приемат на 30 и 31 март в СБХ.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Третото издание на конкурса стартира през 2011 г. и ще завърши през м. октомври 2012 с финална изложба на номинираните от регионалните конкурси. Новото в това издание на конкурса е, че финалистите ще бъдат оценявани от авторитетно жури с българско и с чуждестранно участие, като авторите, спечелили трите големи награди ще получат статуетки, специално изработени от проф. Валентин Старчев. Самото откриване на финалната изложба е насрочено за 4.10.2012 г., на което ще присъстват творци, изкуствоведи, колекционери и представители на бизнеса.

За първи път Алианц България ще организира през 2013 г. и представяне-изложба на всички наградени от регионалните и финалната изложба в залите на Софийска градска художествена галерия. В предишните две издания на конкурса „Национални награди Алианц България - за живопис, скулптура и графика” наградените творби бяха показани в Централата на Алианц в Мюнхен, в Българския културно-информационен център в чешката столица Прага и в град Кошице.

Първите две издания на конкурса, проведени в периода 2008-2010 г., получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития на страната.

„Това, което прави конкурсът на Алианц България по-специален от останалите, е неговата мащабност. Идеята да се обхване териториално цялата страна и да се представят отделните региони със своята специфичност е много ценна. Ротационният принцип и цикличността, ангажираността на местните артистични общности и общинските художествени галерии в различните градове от страната правят този културен форум значим не само за Съюза на българските художници, а и за всички свободни творци, работещи в сферата на изобразителното изкуство. Конкурсът е ориентиран към традиционните живопис, графика и скулптура, но не ограничава авторите за творчески експерименти в тези видове изкуства. В резултат експозициите на отделните етапи от конкурса звучат актуално и съвременно и дават богата представа за част от това, което се случва с българските пластични изкуства. По мое мнение сътрудничеството на СБХ в провеждането на конкурса „Национални награди Алианц България” е важен и отговорен момент от цялостната ни културна стратегия и се надявам заедно да продължим напред” – коментира Любен Генов – председател на СБХ. 

 

За повече информация:

Румена Калчева – СБХ
тел. 02/943 44 21; 02/948 37 14
имейл: press@sbhart.com; press.sbhart@gmail.com

Ива Тодорова – Алианц България
тел. 02 930 2311,
имейл: iva.todorova@allianz.bg 

 

Автор:
Allianz
Публикация:
21.03.2012 г. 11:01
Посетено:
2298
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/14372-natsionalni-nagradi-aliants-balgariya-za-zhivopis-skulptura-i-grafika