Конкурси

Конкурс за художествена трансформация на Телефонната палата

Проектът, избран на първо място, ще спечели 3000 лв. и ще бъде реализиран в програмата на Sofia Design Week

Конкурс за художествена трансформация на Телефонната палата


◊ СЪБИТИЕТО

VIVACOM и Sofia Design Week обявяват конкурс за временна художествена трансформация на фасадата на историческата сграда на Телефонната палата в София.

Конкурсът е отворен за артисти, дизайнери, урбанисти, архитекти, както и за всички граждани, които искат да участват в промяната на облика на сградата. Победителят в конкурса ще бъде избран от международно жури и ще спечели награда в размер на 3 000 лв.

Условието, на което трябва да отговаря проектът, е да не нарушава или променя трайно облика на сградата, обявена за паметник на културата.  


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Конкурсът със заглавие ТРАНСФОРМАЦИЯ цели да запази традиционната функция на сградата на Телефонната палата като посредник в комуникациите чрез трансформацията й в модерно градско място, локация за срещи и събития с прилежащата зала за изкуство и култура. Първата стъпка в този дългосрочен проект беше откриването на VIVACOM Art Hall – пространство за съвременно изкуство и култура с площ 500 кв.м. на първо ниво в сградата, което има амбицията да се превърне в дългосрочна инициатива и да представя разнообразни културни проекти, изложби и събития през цялата година. Проектът е водещ приоритет на VIVACOM Фонд за 2012 и следва тенденциите, характерни за всички европейски столици – сгради с важно значение за индустрията и икономиката в миналото, които не се използват активно в момента, да придобиват нова функция за социалния живот, културата и комуникациите в града.
 
Проектът на победителя в конкурса ТРАНСФОРМАЦИЯ ще бъде реализиран от VIVACOM до 1 юни 2012 г. като част от програмата на фестивала на съвременен дизайн "Sofia Design Week", партньор на VIVACOM в организирането на конкурса.

Всички постъпили предложения ще бъдат оценявани от 7-членно международно жури с участието на Адрияна Михайлова, съветник Корпоративни проекти, събития и спонсорства във VIVACOM, Андрей Андреев–Вини, творчески директор на New Moment New Ideas Company, Велина Стойкова, графичен дизайнер в Постстудио, Адриана Андреева, куратор на Sofia Design Week, арх. Борис Енев от студио Fordewind, и почетните членове на журито: Бернар Москени, главен изпълнителен директор на VIVACOM, и Лана Кавар от Хърватска, гост-куратор на Sofia Design Week.

Проекти за участие в конкурса се приемат до 20 април 2012 г. на сайта на VIVACOM или на дигитален носител на адрес: София 1784, бул. „Цариградско шосе“ 115 И, VIVACOM, Дирекция PR и корпоративни комуникации, за конкурса Трансформация.

. Повече информация за идеята и регламента на конкурса е достъпна на:  http://www.vivacom.bg/bg/residential/about_us/vivacom_fund/projects/kultura/transformatsia.


Автор:
Екип на VIVACOM Фонд
Публикация:
14.03.2012 г. 16:03
Посетено:
1716
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/14322-konkurs-za-hudozhestvena-transformatsiya-na-telefonnata-palata